13 Οκτωβρίου 2013

Ουρουγουάη όπως Ελλάδα

Κανείς από τους πολιτικούς δεν τολμάει να πει την προφανή αλήθεια,ότι το ευρύτατο φάσμα κοινωνικών παροχών που έχει η χώρα πρέπει να πληρωθεί με πόρους που πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν

Ένας στους τρεις κατοίκους του Μοντεβιδέο, (που συγκεντρώνει το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας) είναι δημόσιος υπάλληλος.

Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελπίζει σε νίκη στις εκλογές υποστηρίζοντας λιτότητα, περισσότερη δουλειά και την θυσία έστω κάποιων από τις κοινωνικές παροχές.

200 λεωφορεία εισαγωγής σαπίζουν σε μια ανοιχτή αποβάθρα ενώ οι γραφειοκράτες της ουρουγουανής κυβέρνησης διαπληκτίζονται μεταξύ τους για το ποιος πρέπει να πληρώσει την χρέωση στο λιμάνι. Τα λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα εδώ και 4 χρόνια.

Το πιο συνηθισμένο για έναν δημόσιο υπάλληλο είναι να συνταξιοδοτηθεί (πλήρης σύνταξη) στα 45.
Επίσης κοινό είναι να παίρνει σύνταξη ενώ κάνει άλλη δουλειά ή να έχει δουλειά και να παίρνει επίδομα ανεργίας.

Ένας στους τρεις ενήλικες λαμβάνει κάποιας μορφής κρατικό επίδομα ή σύνταξη. Το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολούνται από το Δημόσιο.

Συντελώντας στην ανώμαλη κατάσταση, τα συνδικάτα έχουν ως συνήθεια τις πολύ συχνές απεργίες.

Το πανίσχυρο ακροαριστερό συνδικάτο CNT (Εθνική Συνέλευση των Εργατών) που έχει 400.000 μέλη και ελέγχεται από τους κομμουνιστές κάνει μέρα παρά μέρα απεργίες

Την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν 500 απεργίες!

Από έναν πληθυσμό 2.6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο αριθμός των οικονομικά ενεργών πολιτών δεν ξεπερνά τις 900.000

Εδώ και μήνες οι άνεργοι ανέρχονται στους 250.000 ή στο 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού, και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνει...

(Από άρθρο του Henry Hazlitt το 1969)


Σας θυμίζουν άραγε τίποτα όλα αυτά;;; Κοινός παρονομαστής;

11 Οκτωβρίου 2013

Εκκλησιαστική Περιουσία

Γνωστή πολιτική παράταξη, εμπνεόμενη από τα ιδανικά του ολοκληρωτισμού, μοίραζε φυλλάδια (στην Θεολογική Σχολή!) προπαγανδίζοντας την δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Εκτός του ότι

1. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται την ιδιοκτησία (ιερό και απαραβίαστο δικαίωμα του ανθρώπου, μαζί με τη ζωή και την ελευθερία, δοσμένο από τον Θεό και όχι από ανθρώπους)

2. Δείχνει ότι δεν σέβεται επίσης την Εκκλησία (καταπάτηση θρησκευτικής ελευθερίας), η περιουσία της οποίας έχει αφιερωθεί στην Εκκλησία (ασέβεια προς τις διαθήκες των ανθρώπων που κληροδότησαν την περιουσία τους ή μέρος της στην Εκκλησία), αποτελεί πλέον περιουσία του Θεού, και κανείς εντός ή εκτός Εκκλησίας δεν έχει το δικαίωμα να την οικειοποιείται και να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. (Ασέβεια και στον Θεό και στον άνθρωπο δηλαδή. Και καλά στον Θεό δεν πιστεύουν, στον άνθρωπο όμως για τον οποίον κόπτονται;;)

3. Φέρνει στο νου άσχημες μνήμες της παγκόσμιας ιστορίας, από ανάλογες εκστρατείες με παρόμοιες δικαιολογίες (δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ανάγκες των ανθρώπων κλπ) που οργάνωσαν ομοιδεάτες του συγκεκριμένου κόμματος (Ρωσία, Ουκρανία δεκαετίες 1920-1930). Απαράδεκτο και μόνο το να σκέφτεται κανείς την επανάληψή τους.

4. Πιστεύει κανείς αλήθεια, είτε πιστός είτε όχι, ότι το Κράτος (μας) θα μπορούσε δηλαδή να οργανώσει το φιλανθρωπικό έργο για την βοήθεια όσων από εμάς έχουμε ανάγκη με καλύτερο τρόπο απ' ότι η Εκκλησία;;; (Από μιαν εθελοντική κοινότητα ανθρώπων που αν και αυτή ακόμα έχει υποστεί σημάδια γραφειοκρατικής οργάνωσης και μη ευέλικτης δράσης κλπ και πάλι με τίποτα δεν μπορεί να φτάσει στην αναποτελεσματικότητα το αρτηριοσκληρωτικό μας Κράτος!!!)

3 Οκτωβρίου 2013

Το Σχετικό και το Απόλυτο


Η αποτυχία της εκκοσμικευμένης κοινωνίας και η 'Θεονομία'

Στην σύγχρονη εκκοσμικευμένη μας κοινωνία έχουμε σχετικοποιήσει την όντως αλήθεια (την 'πηγή της ζωής') και ψάχνουμε υποκατάσταστα ψεύτικα ('φρέατα συντετριμμένα'), περιφρονούμε τον Νόμο (την Τορά, τον τρόπο ζωής που μας εντέλλεται, που μας δίνει και μας δείχνει ο Θεός, που είναι κάτι πολύ παραπάνω από όσα μάς φέρνει στο μυαλό σήμερα απλά η λέξη 'νόμος') και ως αποτέλεσμα φτιάχνουμε δικούς μας ψεύτικους νόμους, που δεν φτάνουν στην Δικαιοσύνη του Θεού ή κάποιες φορές την αντιστρατεύονται ευθέως μάλιστα..


...και απολυτοποιήσαμε τις σχετικότητες των ανθρώπων, τους ανθρώπινους νόμους, το κράτος κλπ. Όταν τα απολυτοποιήσεις όλα αυτά οδηγείσαι αργά ή γρήγορα στην τυραννία, στο να μη μπορείς να είσαι ελεύθερος, παρά να εξουσιάζεσαι από άλλους ανθρώπους, και όχι να διοικείσαι απλά, βάσει του Νόμου. Η υπακοή στον μόνο πραγματικό νόμο, τον θείο νόμο, από όπου πηγάζουν όλα τα φυσικά δικαιώματά μας και όχι από 'κοινωνικά συμβόλαια' και κράτη, και που είναι ο μόνος όντως νόμος και η υπακοή σε αυτόν πρώτα (πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις Πρξ 5,29) και όχι στα εντάλματα των ανθρώπων είναι αυτή που μπορεί να οδηγεί στην ελευθερία μια κοινωνία και να της χαρίζει
την αρμονία. Χωρίς να την εκτρέπει ούτε στον ηθικισμό και τον νομικισμό ούτε στον αντινομισμό και την ελευθεριότητα...