Το τσάι έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών απ' όλα τα φυτά, σε ένα 15% του φύλλου μετρώντας το βάρος χωρίς το νερό και αποτελεί επίσης την κύρια πηγή φλαβονοειδών στην βρετανική δίαιτα, δίνοντας περίπου 80% των φλαβονοειδών που παρέχονται μέσω της διατροφής σε όλον τον πληθυσμό.
Τα φλαβονοειδή
Οι τύποι και οι ποσότητες των φλαβονοειδών που υπάρχουν στο τσάι διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, το περιβάλλον, την επεξεργασία, την τυποποίηση, το μοριακό μέγεθος των φύλλων του κάθε τσαγιού και την παρασκευή του. Συνήθως, το 93% των συνολικών τεικών φαινολικών συστατικών είναι φλαβονοειδή. Το πράσινο τσάι έχει περισσότερα απλά φλαβονοειδή, που ονομάζονται κατεχίνες, ενώ η οξείδωση που υφίστανται τα φύλλα τσαγιού για να γίνουν μαύρα μετατρέπει αυτά τα απλά φλαβονοειδή σε πιο περίπλοκες διαφοροποιήσεις.
Τα φλαβονοειδή του τσαγιού είναι υδατοδιαλυτά και έρευνα έχει δείξει πως μια κούπα αγγλικού τσαγιού που έχει αφεθεί για 40-60 δευτερόλεπτα στο φλυτζάνι, παρέχει κατά μέσον όρο περίπου 140mg φλαβονοειδών ενώ άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή Εμπορίας Τσαγιού του ΗΒ (UK Tea Trade Technical Commission) εφαρμόζοντας τις συνηθισμένες συνθήκες παρασκευής του αφεψήματος και περιλαμβάνοντας όλα τα είδη τσαγιών και μεγέθη συσκευασιών που κυκλοφορούν στην αγορά, δίνει ένα νούμερο 125mg ή 235ml σε κάθε φλυτζάνι. Όσο περισσότερο αφήνουμε το τσάι στο φλυτζάνι, τόσο τα φλαβονοειδή αυξάνονται.
Οφέλη στην υγεία μας από τα φλαβονοειδή του τσαγιού
Για πάρα πολλά χρόνια ήταν γνωστό από εργαστηριακές μελέτες ότι οι φυτικές πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, στην πραγματικότητα τα συχνότερα απαντώμενα φλαβονοειδή είναι πολλές φορές πιο δυνατά από τις βιταμίνες C και Ε. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών συστατικών έδωσε ώθηση για περισσότερη έρευνα σχετικά με τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσαν να παρέχουν αυτά στην υγεία όπως πχ
- Καρδιακές Παθήσεις και Έμφραγμα
- Αρκετές αναφορές εργαστηριακών ερευνών (in vitro) που δείχνουν πως τα φλαβονοειδή του τσαγιού αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (καλής) χοληστερόλης.
- Μείωση στα λιπίδια του αίματος, όπως φαίνεται από έρευνες πάνω σε ζώα.
- Συγκεκριμένα φλαβονοειδή του τσαγιού παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση στα ζώα.
- Η αθηροσκλήρωση είναι μια ασθένεια με έντονα φλεγμονώδες στοιχείο.
- Βελτίωση στην λειτουργία των αγγείων, ειδικά του αγγειακού ενδοθηλίου, έχει σημειωθεί σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
- Αρκετές in vitro έρευνες και μία δοκιμή σε ανθρώπους έχει δείξει πως η υπερβολική συγκέντρωση αιμοπεταλίων (θρόμβωση) μπορεί να ανακοπεί από διάφορα είδη φλαβονοειδών.
Απορρόφηση των φλαβονοειδών του τσαγιού
Μέχρι πρόσφατα η πλειονότητα των ερευνών που αποδεικνύουν την αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών χρησιμοποιούσε είτε πειραματόζωα είτε κυτταρικές έρευνες στο εργαστήριο. Αυξανόμενα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν πως το σώμα απορροφά όντως κάποια
από αυτά τα αντιοξειδωτικά, πχ όταν το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού (αυτό που πίνουμε) καταναλωθεί από υγιείς εθελοντές, τότε διάφορες κατεχίνες μπορούν να ανιχνευθούν στο πλάσμα του αίματος σε συγκέντρωση ανάλογη με τη δόση, η οποία θα ποικίλλει ανάμεσα στο 0,2-2,0% της ποσότητας που προσελήφθη, με την μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση να παρατηρείται μεταξύ 1,4 έως 2,4 ώρες μετά την κατανάλωση. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως η αντιοξειδωτική δράση του πλάσματος φτάνει στο μέγιστο 30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση του τσαγιού και επιστρέφει στο μηδέν σε 1,5 ώρα.
(από tea.co.uk)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου