9 Μαρτίου 2014

Ορθοδοξία

Ορθοδοξία: ορθός (σωστός) +δόξα (γνώμη, αντίληψη): σωστή γνώμη για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά, δευτερεύοντα, προκύπτουν από το πρώτο, το ποιός πιστεύω ότι είναι ο Ιησούς Χριστός, το συγκεκριμένο πρόσωπο που έζησε σε συγκεκριμένο τόπο (Παλαιστίνη/Γη Ισραήλ) και συγκεκριμένο χρόνο (πριν 2000 χρόνια).

Οι εικόνες δεν υπάρχουν απλά για ομορφιά στις εκκλησίες ή για να έχουν δουλειά οι αγιογράφοι.
Οι εικόνες μαρτυρούν μιαν αλήθεια. Ο Θεός που απαγορεύει στον λαό του να φτιάχνει κτιστές εικόνες (είδωλα Εξ 20:4) και να τα προσκυνάει, αυτός ο ίδιος Θεός παίρνει κτιστή μορφή και πλέον είναι λατρευτός και προσκυνητός και ως Άνθρωπος. Ο τέλειος Άνθρωπος. Αυτός που παίρνει την ανθρώπινη φύση, την αποκαθιστά στο Πρόσωπό Του, την ανεβάζει στον Ουρανό και την θεώνει. Τί τιμή πραγματικά. Αυτό λοιπόν προσκυνο
ύμε, όχι την ύλη στις εικόνες και στα κεριά, αλλά τον Θεό ως Πνεύμα αλλά και ως σάρκα (Ιω 1:14)!

Θα πει κάποιος ντροπή να προσκυνάμε και μάλιστα ύλη, σάρκα (ο Πλάτων ας πούμε θα έφριττε αν διάβαζε ορθόδοξη θεολογία).. Και όμως είναι το μόνο που μπορούμε πραγματικά να λατρέψουμε. Απόλυτα. Ανταγωνιστές αυτής της λατρείας είναι ο κόσμος, ο εαυτός μας, οι άνθρωποι, τα καλά και τα κακά στην ζωή μας. Ακόμα και το καλύτερο πράγμα μπορεί να γίνει είδωλο εάν δεν του δώσουμε την πρέπουσα θέση, είδωλο ο σύντροφός μας, είδωλο τα παιδιά, η οικογένεια, η καριέρρα, το χρήμα, η φιλοσοφία, η πολιτική, τα πάντα. Γι' αυτό και ο Θεός που είναι ζηλιάρης (Δτ 5:9) και μισεί τα είδωλα τα γκρεμίζει πολλές φορές.. Και μένουμε ξεκρέμαστοι..

Φυσικά δεν είναι κανένας Θεός να έχει ανθρώπινα πάθη, όπως εμείς, το εννοεί για το δικό μας καλό, το βλέπουμε πρακτικά άλλωστε: όταν δεν έχουμε τον Θεό πρώτα και βάζουμε τα άλλα πρώτα, ούτε τα άλλα θα πάνε καλά.. Και τότε η (μη υγιής) αγάπη προς τα ειδωλοποιημένα πρόσωπα και πράγματα μετατρέπεται σε απογοήτευση, σε οργή, σε μίσος. Τα είδωλα δεν σε γεμίζουν. Και σίγουρα δεν μπορούν να σε γεμίσουν, επειδή ακριβώς είναι είδωλα. 

3 σχόλια:

  1. Ορθοδοξία έτσι ; χμ αλήθεια ποίος της έδωσε αυτόν τον τίτλο ; μήπως οι ίδιοι ;
    Η ορθοδοξία είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες αιρέσεις του χριστιανισμού μαζί με τον Καθολικισμό απλά η αλαζονεία τους φαίνεται από τις ίδιες τις λέξεις οι δε ήθελαν να πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι με την ορθή πίστη και οι δε ότι είναι η εκκλησία όλων.
    Φυσικά είναι και οι δύο απλά αιρέσεις και ακόμα και να υπήρχε θεός αυτοί πάλι πλανημένοι θα ήταν.
    Ξυπνάτε Ζώα ! Η θρησκεία ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας είναι όλα παραμύθια και σήμερα κανείς δεν δικαιολογείται να πιστεύει σε τέτοιες τρέλες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. file an esu eisia atheos dn xreiazete na grafeis tois koloapopseis sou se auto to block theos uparxei thes dn thes na to pistepseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε εσύ πιστεύεις όντως πως αυτά που πιστεύεις είναι αληθινά;;; Και το διακηρύττεις με τόσο μένος; Από τί; Από αγάπη για να μας ανοίξεις τα μάτια;; Ευχαριστούμε, αλλά δεν είναι ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή