16 Αυγούστου 2012

Η ελευθερία του λόγου σε κίνδυνο! (Υπόθεση Chick-fil-A)

Ο Dan Cathy, πρόεδρος της εταιρείας Chick-fil-A προκάλεσε μια έντονη δημόσια αντιπαράθεση όταν δήλωσε πρόσφατα ότι υποστηρίζει τον παραδοσιακό ορισμό του γάμου (δηλ. ως ένωση ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα).Όταν όμως στην διαμάχη παρενέβησαν στελέχη του δημοτικού συμβουλίου και οι δήμαρχοι Βοστώνης και Σικάγου και είπαν στην επιχείρηση να φύγει από τις πόλεις τους, η κατάσταση είχε πλέον ξεφύγει.

Νομικά μιλώντας,δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το να απαγορεύεις μία επιχείρηση λόγω των απόψεων του διευθύνοντός της συμβούλου παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο. Αυτό αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του δημάρχου του Σικάγου: "αν πληρούν (η Chick-fil-A) τις προυποθέσεις, μπορούν να ανοίξουν τα εστιατόριά τους όπου θέλουν,απλώς να ξέρουν ότι οι αξίες τους δεν αντιπροσωπεύουν αυτήν την πόλη".

Καθώς η αντιπαράθεση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα του γάμου ατόμων ιδίου φύλου, η πραγματική ρίζα της διαμάχης επισκιάστηκε. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ελευθερία του λόγου. Τα ΜΜΕ δεν κατάφεραν να σταθούν στην πιο σημαντική  -και επικίνδυνη-  συνέπεια των δηλώσεων των δημάρχων --στην χρήση ,δηλαδή, κυβερνητικών θέσεων και αξιωμάτων για να εκφοβίσουν μία επιχείρηση για τις θέσεις της! Αυτό είναι από μόνο του αρκετά ενοχλητικό, αλλά ακόμα περισσότερο καθώς ο νυν δήμαρχος του Σικάγου Rahm Emanuel, της μεγαλύτερης πόλης του Iλλινόις και τρίτης σε πληθυσμό των ΗΠΑ έχει χρηματίσει και ως επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου για τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Emanuel κατείχε την θέση τού επικεφαλής του προσωπικού από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2010. Για 21 δηλαδή μήνες υπήρξε ο ανώτατος υπάλληλος του Λευκού Οίκου. Ο επικεφαλής του προσωπικού θεωρείται ως ο 'παρακοιμώμενος' του προέδρου και του αποδίδεται συχνά το προσωνύμιο 'συμπρόεδρος'. Το γεγονός ότι τέτοιου βαθμού περιφρόνηση προς την 1η Τροποποίηση (Ελευθερία του Λόγου) προέρχεται από κάποιον που υπηρέτησε σε μία από τις υψηλότερες θέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Ο Adam Schwartz, νομικός σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Ιλλινόις τοποθετήθηκε επί του θέματος ως εξής: "Η ACLU υποστηρίζει τον γάμο ιδίου φύλου, υποστηρίζει όμως επίσης και την 1η Τροποποίηση. Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Chick-fil-A λόγω των αντι-γκέι απόψεών της". Ο Schwartz αναγνωρίζει πως αν το κράτος μπορεί να σιωπήσει κάποιον άλλον σήμερα, θα μπορεί στο μέλλον να σιωπήσει και τον ίδιον.

Αυτή η σύνδεση όμως δεν γίνεται αντιληπτή από όλους. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Christine Quinn ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) να απομακρύνει την Chick-fil-A από τον χώρο του πανεπιστημίου.

"Θα είμαι σαφής"...έγραψε η Quinn: "Δεν επιθυμώ στην πόλη μου καταστήματα που είναι υπέρ των διακρίσεων. Είμαστε μία πόλη η οποία πιστεύει πως η πολυμορφία μας είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη και θα πολεμήσουμε οποιονδήποτε είναι αντίθετος με αυτό".

Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς πώς η κα Quinn πιστεύει ότι μπορείς να απολαμβάνεις την πολυμορφία και την διαφορετικότητα όταν θέλεις όλοι να συμφωνούν μαζί σου; Από πότε ξεχάσαμε πως η προστασία της ελευθερίας του λόγου, και συνακόλουθα της ανθρώπινης ελευθερίας προυποθέτει και να μπορείς να πεις κάτι που ίσως εκληφθεί από τους άλλους ως προσβλητικό; Και αντιστρόφως.

Η ελευθερία του λόγου και ειδικά η θρησκευτική ελευθερία του λόγου σιγά-σιγά εκλείπει από την κοινωνία μας. Εάν αφήσουμε αυτό να συμβεί ολοκληρωτικά,θα έχουμε χάσει την πιο σημαντική οριοθέτηση απέναντι στην κατάχρηση της κρατικής εξουσίας. Το να μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα είναι μία από τις πιο μοναδικές και ισχυρές ελευθερίες που μας έχει κληροδοτηθεί με την 1η Τροποποίηση:

"Το Κογκρέσο δεν μπορεί να νομοθετήσει καθόλου αναφορικά με την ίδρυση θρησκείας ή με την απαγόρευση της ελεύθερης εξάσκησής της ή να περιορίσει την ελευθερία του λόγου ή του τύπου ή το δικαίωμα του ειρηνικώς συνέρχεσθαι και το να μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται στην Κυβέρνηση για λύση των ενστάσεων-αιτημάτων τους."

Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για την ύπαρξη αληθινής δημοκρατίας. Βρίσκεται στα θεμέλια της ίδρυσης της Αμερικής. Γι αυτό ας μην την θεωρούμε ως κάτι δεδομένο και να την υπερασπιζόμαστε πάντοτε.



Elaine Hays http://www.policymic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου