22 Απριλίου 2014

Το Κοινωνικό Μέρισμα

Μερικές Σκέψεις πάνω στην Ιδέα του Κοινωνικού Μερίσματος


-Το καλύτερο κοινωνικό μέρισμα είναι η (πραγματική) απελευθέρωση της Αγοράς από τον βραχνά των προστατών της (κράτος, συνδικαλιστές, κανονισμοί, υπερ-ρύθμιση, δήθεν φιλεργατική νομοθεσία κλπ) για να μπορείς να βγάλεις πολλά και δικά σου 500άρικα και όχι τα 500άρικα που θα σου δίνει σαν παροχή η εκάστοτε κυβέρνηση (και για τα οποία και θα αισθάνεσαι υποχρεωμένος, και θα τα πάρεις αφού θα έχεις ξοδέψει αρκετές από τις πολύτιμες εργατοώρες σου σκεπτόμενος πώς θα συμπληρώσεις τις αιτήσεις και περιμένοντας στις ουρές των δημοσίων καταστημάτων).

-Και μη ξεχνάμε ακόμα, πως αν και έτσι όπως είμαστε, πολιτικές όπως αυτή της διανομής κοινωνικού μερίσματος μπορεί να βοηθήσουν να επανορθωθούν κάπως οι προηγούμενες αδικίες (πχ οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων αντί για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και απολύσεις στο Δημόσιο),

αυτό που θα έπρεπε να προσέξει ιδιαίτερα μία κυβέρνηση που θέλει να χαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερη και κεντροδεξιά είναι να μη δοθεί επ' ουδενί η επικίνδυνη εντύπωση πως η δουλειά του Κράτους και της κυβέρνησης είναι να μοιράζει τον παραγόμενο πλούτο.

-Αλλιώς θα φτάσουμε με μαθηματική ακρίβεια ξανά σε αυτά ακριβώς που μας έφεραν στην σημερινή Κρίση! (Κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα είναι ο ορισμός της ηλιθιότητας κατά τον Αινστάιν). Και ναι μεν πολλοί από τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες δημόσιες θέσεις εκλεγμένες ή μη μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους να επαναληφθεί η ιστορία, κανένας όμως ψηφοφόρος δεν έχει το δικαίωμα λόγω μικρόνοιας και κουτοπονηριάς να μας οδηγήσει ξανά εκεί.

-Μια κυβέρνηση που θέλει να αποκαλείται φιλελεύθερη και ευρισκόμενη ως δεξιά του κέντρου (κεντροδεξιά) θα έπρεπε να το προσέξει, ειδικά αυτό. Αλλιώς αν θέλουμε σοσιαλισμό ψηφίζουμε και Βενιζέλο, ή ακόμα καλύτερα Τσίπρα και Λαφαζάνη, που θα ξέρουν να τον εφαρμόσουν και καλύτερα. Ούτε στην ίδια θα κάνει καλό η προσπάθεια να αντιγράψει τους σοσιαλιστές σε "φιλολαικό" πρόσωπο --ας δει λίγο την πρόσφατη ιστορία της-- ούτε και κυρίως στην πατρίδα και το Έθνος, που υποτίθεται ότι τάχθηκε να υπηρετεί.

-Στην πραγματικότητα μια απελευθέρωση της αγοράς βοηθάει τους πάντες και "παραδόξως" μεγαλύτερη ανάγκη την έχουν οι μικροί και μικρομεσαίοι, άλλο τί μας έχουν περάσει τα παπαγαλάκια του μεταπολιτευτικού συστήματος (κρατική εκπαίδευση, κρατικά πανεπιστήμια, κρατικά και κρατικοδίαιτα ιδιωτικά ΜΜΕ κλπ) εκ του πονηρού ή εξ ιδεοληψίας. Και για όσους πια ανησυχούν τόσο, έχουμε πάρα πολύ δρόμο ώστε να γίνουμε φιλελεύθερη οικονομία. Ας ξεκινήσουμε κάνοντας τα βασικά (που αν τα αναλύσεις, ουσιαστικά τα θέλει ένα 80% των Ελλήνων) και για τα υπόλοιπα συζητάμε μετά..



ΥΓ: Και επειδή και η ορολογία έχει την σημασία της, Κοινωνικό Μέρισμα (Social Dividend) σύμφωνα με την αγγλική Βικιπαίδεια είναι μια μέθοδος διανομής της υπεραξίας που προκύπτει από τις κρατικές επιχειρήσεις, σε μια σοσιαλιστική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου