7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ιδέα της Καταστροφής

75 χρόνια πριν, σαν σήμερα, ξεκινά το Blitz, ο βομβαρδισμός του Λονδίνου από τη γερμανική Αεροπορία. Και όπως πολύ ωραία το έλεγε ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες για τους συμπατριώτες του που υποστήριζαν τους Ναζί (και μπορεί να πει κανείς ότι ισχύει για τους υποστηρικτές όλων των ολοκληρωτικών ιδεολογιών που στρέφονται κατά της ελευθερίας του ανθρώπου):

"δεν θαύμαζαν πραγματικά τη Γερμανία ούτε είχαν κάποιο ιδανικό, αυτό που τους άρεσε πραγματικά ήταν η ιδέα του Blitzkrieg, η εικόνα του Λονδίνου στις φλόγες, η όλη ιδέα της καταστροφής..




"Ο Ναζισμός είναι η μη πραγματικότητα, το μη ον. Δεν μπορεί κανείς να ζήσει στον ναζισμό, μπορεί μόνο να πεθάνει γι αυτόν, μπορεί να πει ψέμματα ή να σκοτώσει γι αυτόν, πάντως όχι να ζήσει. Κανείς στην πραγματικότητα βαθειά μέσα του δεν εύχεται να νικήσει ο ναζισμός. Ο Χίτλερ ο ίδιος, από μέσα του πιστεύω πως θέλει να χάσει. Ο Χίτλερ συνεργάζεται χωρίς να το ξέρει με τις αναπόδραστες δυνάμεις που θα τον εξαφανίσουν, ακριβώς όπως ο δράκος Λάδων και οι Στυμφαλίδες Όρνιθες συνεργάστηκαν με τον Ηρακλή..."

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου