16 Μαρτίου 2013

Η Ευρώπη που θέλουμε (ούτε Τσίπρας ούτε Μέρκελ)

Η ανάγκη για μία πραγματική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη
Ο ευρω-ρεαλισμός

Επειδή πολλά ακούγονται για ευρωπαισμό και αντι-ευρωπαισμό τελευταία, συνάντησα ένα κείμενο που νομίζω περιγράφει πολύ ψύχραιμα και σωστά το τί χρειάζεται πραγματικά η Ευρώπη για να βγει σήμερα από την κρίση της. Το παραθέτω πιο κάτω (σε μετάφραση από τα αγγλικά, καθώς στην ΕCR δεν συμμετέχει κανένα από τα ελληνικά κόμματα). Όχι περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη λοιπόν η λύση:

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών αποτελεί μία νέα δύναμη στην ευρωπαική πολιτική σκηνή η οποία προωθεί μία μεταρρύθμιση στην ΕΕ βασισμένη στον ευρωρεαλισμό, την διαφάνεια, την λογοδοσία και την δημοκρατία και που θα εστιάζει στην οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η ιδρυτική διακήρυξη της Πράγας της Ομάδος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών(ECR):

Έχοντας συνείδηση για την ανάγκη επείγουσας άμεσης μεταρύθμισης στην ΕΕ στις βάσεις του Ευρωρεαλισμού, της Διαφάνειας και της Δημοκρατίας, με τρόπο που θα σέβεται την εθνική κυριαρχία των εθνών μας και θα επικεντρώνει στην οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η ομάδα ECR θέλει να μοιραστεί τις ακόλουθες αρχές:

1. Ελεύθερη επιχειρηματικότητα, ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και ανταγωνισμός, ελάχιστο δυνατό ρυθμιστικό πλαίσιο, χαμηλότερη φορολογία, και μικρό κράτος ως τους απαραίτητους και καθοριστικούς παράγοντες για την ατομική ελευθερία και την προσωπική και εθνική ευημερία.

2. Βιώσιμη, καθαρή ενέργεια με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια.

3. Την σημασία της οικογένειας ως θεμελίου της κοινωνίας.

4. Την διατήρηση της ακεραιότητας της εθνικής κυριαρχίας του έθνους-κράτους, την αντίθεση στον φεντεραλισμό (ομοσπονδιακή Ευρώπη) και την επαναφορά του σεβασμού στην αρχή της αναλογικότητας.

5. Την ανάδειξη της σημασίας της διατλαντικής σχέσεως ασφαλείας σε ένα ανανεωμένο ΝΑΤΟ, και την υποστήριξη για τις νεότευκτες δημοκρατίες της Ευρώπης.

6. Αποτελεσματικά ελεγχόμενη μετανάστευση και τέλος στην κατάχρηση των αιτήσεων ασύλου.

7. Αποτελεσματικές και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες και ευαισθησία στις ανάγκες τόσο των  κοινοτήτων της υπαίθρου όσο και των πόλεων.

8. Τέλος στην σπατάλη και την υπερβολική γραφειοκρατία και δέσμευση για περισσότερη διαφάνεια και εντιμότητα στους θεσμούς της ΕΕ και την χρήση των ευρωπαικών κονδυλίων


10. Σεβασμός και ίση μεταχείριση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, παλαιών και καινούργιων, μεγάλων και μικρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου