12 Απριλίου 2013

Αυτεπάγγελτος ήλθε


Ήλθε είδε και έσωσε

Κάποιος άγιος των ημερών μας έγραψε: "Όλα τα πράγματα του κόσμου χωρίς τον Χριστό είναι μία κόλασις. Η ζωή χωρίς τον Χριστό, ο θάνατος χωρίς τον Χριστό, ο ήλιος χωρίς τον Χριστό, όλα είναι ανυπόφορο μαρτύριο, ένα σισσύφειο βάσανο, μία κόλασις! Δεν θέλω ούτε τη ζωή ούτε το θάνατο χωρίς Εσένα, Γλυκύτατε Κύριε! Εσένα μόνο θέλω. Εσύ βρίσκεσαι μέσα σε όλα και πάνω από όλα" (π Ιουστίνος Πόποβιτς: Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, σελ. 183-184).

Μέσα στον Ακάθιστο Ύμνο κρύβεται ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός της Παρθένου. Κρύβεται το μυστήριο του Χριστού, το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας, το μυστήριο της σωτηρίας. Οι πιστοί προσέρχονται στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, γιατί επιζητούν τον Ιησού Χριστό, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Αυτόν, όπως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς οξυγόνο. 

Θέλουμε εμείς τον Χριστό, διότι πρώτος Εκείνος μάς θέλησε. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο! Αυτό διακηρύσσει ο Ακάθιστος Ύμνος. Ήλθε! Είναι ο μεγάλος, ο ανεπανάληπτος Επισκέπτης. Για κάθε άλλον επισκέπτη ισχύει το "Ήλθε, είδε και απήλθε". Για τον Χριστό ισχύει το "Ήλθε είδε και αγάπησε" -Ήλθε είδε και έσωσε. 'Ηλθε είδε και σταυρώθηκε. Ήλθε είδε και δεν έφυγε. Ήλθε είδε και παρέμεινε. Βρίσκεται στην Εκκλησία, που είναι το μυστικό του σώμα. Κι εμείς ζώντας μέσα στην Εκκλησία, ζούμε τον Χριστό.

Ο Χριστός ήλθε! Ο σκοπός, για τον οποίον ήλθε, τονίζεται στο γράμμα Σ του Ακαθίστου Ύμνου: Σώσαι θέλων τον κόσμον ο των όλων Κοσμήτωρ, προς τούτον αυτεπάγγελτος ήλθε.

(Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη: Στους Χαιρετισμούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου