2 Δεκεμβρίου 2012

Τα οφέλη των προβιωτικών

Τα προβιωτικά, που πιστεύεται ότι βοηθούν στην πέψη, έχουν αρχίσει να ερευνώνται πλέον και για την θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως οι κολικοί, η χοληστερίνη ή το απλό κρυολόγημα.

Ένα από τα πλέον ταχέως διαδιδόμενα συμπληρώματα διατροφής, τα προβιωτικά είναι τώρα χαρακτηριστικά των ραφιών των φαρμακείων και των σούπερ-μάρκετ. Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί -ή καλά βακτήρια- τα οποία όταν καταναλώνονται σε κάψουλες ή στο γιαούρτι λέγεται ότι αποδίδουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Για την ώρα πάντως υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους  -πολλές έρευνες των προβιωτικών περιείχαν όχι και τόσο αυστηρές ερευνητικές προυποθέσεις.

Καθώς περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβιωτικά πρέπει να εξελιχθούν σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς οι γιατροί εστιάζουν σε συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη για να στοχεύσουν στις συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών. Μέχρι στιγμής πάντως, πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι τα προβιωτικά έχουν παρανοηθεί.

Οι καταναλωτές φαίνεται να είναι έτοιμοι να δώσουν χρήματα, απλά και μόνο με την ελπίδα ότι ίσως [τα προβιωτικά] ενεργούν (δουλεύουν) λέει ο Michael Fischbach, βοηθός καθηγητής γενετικής και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. "Αυτό που όλοι πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τα θεωρήσουμε ως πανάκεια και να βεβαιώσουμε τους εαυτούς μας πως δεν θέτουμε τις προσδοκίες μας πάρα πολύ ψηλά".

Οι πωλήσεις προβιωτικών συμπληρωμάτων έφθασαν στα 770 εκατ.$ τον περασμένο χρόνο, περίπου 22% περισσότερο από τον προηγούμενο, σύμφωνα με την Euromonitor International, εταιρεία έρευνας αγοράς.

Οι καλύτερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια συγκεκριμένα προβιωτικά ενδέχεται να είναι ωφέλιμα σε συγκεκριμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα, αλλεργίες και κολπικές μολύνσεις.
Αρκετοί γιατροί συνιστούν προβιωτικά όταν οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβίωση. Τα προβιωτικά θεωρούνται ευρέως ως μία ασφαλής λύση, εκτός από τις περιπτώσεις ανθρώπων με πεσμένο ανοσοποιητικό, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς πρώτα τον γιατρό του.

Για άλλες αρρώστιες, εκατοντάδες προβιωτικών είναι υπό μελέτη, λένε οι ειδικοί. Σε άρθρο τον προηγούμενο μήνα στο British Journal of Nutrition, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey στην Σχολή των Συναφών με την Υγεία Επαγγελμάτων ανακοίνωσαν ότι ένας συνδυασμός δύο προβιωτικών πιθανόν να μειώνει την βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον χρόνο ανάρρωσης από το κοινό κρυολόγημα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, ειδικά στα παιδιά.

Ερευνητές αυτόν τον μήνα παρουσίασαν στοιχεία σε συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που δείχνουν ότι δύο ημερήσιες δόσεις προβιωτικού χαμήλωσαν την κακή χοληστερόλη κατά περίπου 12% και μείωσαν τους συνολικούς και τους κορεσμένους εστέρες χοληστερόλης οι οποίοι συμβάλλουν στην αρτηριοσκλήρυνση. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Micropharma Ltd, καναδική εταιρεία έρευνας και παραγωγής προβιωτικών.

Κάποιες έρευνες έτυχαν και ομοσπονδιακής υποστήριξης. Ο USCF εξερευνά πιθανά αποτελέσματα των προβιωτικών σε νήπια και πρώιμους δείκτες άσθματος, όπως επίσης και στον κολικό του νεφρού. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard διερευνούν τί μπορούν τα καλά βακτήρια να κάνουν για το ανοσοποιητικό σύστημα για να δουν αν η απόκριση στο εμβόλιο της γρίππης σε ηλικιωμένους μπορεί να βελτιωθεί.

Το σώμα μας περιέχει τρισεκατομμύρια βακτηρίων, και καλά και κακά. Τα περισσότερα ζουν στο έντερο αλλά μετακινούνται επίσης και σε άλλες περιοχές. Τα καλά βακτήρια βοηθούν στην πέψη, παράγουν βιταμίνες και προστατεύουν από μολύνσεις, ανάμεσα σε άλλα.

Η βακτηριακή κοινότητα, η εντερική χλωρίδα του σώματος, ξεκινάει με την γέννηση, λέει ο Esi Lamouse-Smith, καθηγητής ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Βοστώνης και την Ιατρική Σχολή του Harvard. Στην ηλικία των 3 ετών αυτά τα βακτήρια, που αρκετές φορές αναφέρονται ως το εντερικό μας "μικροβίωμα" (microbiome), είναι λιγότερο ή περισσότερο εγκατεστημένα (συγκεκριμένα) λέει.Το μικροβίωμα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό και δεν αλλάζει δραματικά με την ηλικία εκτός εάν το άτομο ασθενήσει, λάβει αντιβίωση ή κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές στην δίαιτά του.

Το προβιωτικό, το οποίο προσθέτει καλά βακτήρια μόνο για την φορά που το λαμβάνουμε, φαίνεται να επηρεάζει τα υπόλοιπα βακτήρια που είναι ήδη παρόντα. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσει το ερέθισμα σε άλλα βακτήρια ώστε να 'ενεργοποιήσουν' ή να 'απενεργοποιήσουν' συγκεκριμένα γονίδια. Αυτά τα γονίδια,με την σειρά τους, μπορεί να εμπλέκονται σε διάφορες λειτουργίες, όπως η ρύθμιση του ανοσοποιητικού ή ο μεταβολισμός των θρεπτικών στοιχείων.

"Πιστεύω με όλη μου την καρδιά", λέει η Maureen Fitzgerald, κάτοικος της Germantown του Wisconsin που αρθρογραφεί στο blog της για ζητήματα ανατροφής των παιδιών.


Ως πρώην δασκάλα, η κα Fitzgerald ήταν αρκετές φορές εκτεθειμένη σε διάφορα μικρόβια και λέει ότι έψαχνε κάτι για να τονώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα. Όταν ξεκίνησε να παίρνει προβιωτικά λέει δεν έπιανε πια "ό,τι κυκλοφορούσε από κρυώματα και μικρόβια γύρω της". Πριν περίπου 5 χρόνια, ο τότε 3-χρονος γιος της κας Fitzgerald ξεκίνησε να παίρνει ένα παιδικό προβιωτικό το οποίο έλυσε τα προβλήματα δυσπεψίας που είχε. Μετά απ' αυτό, η κα Fitzgerald λέει ότι κόλλησε με τα συμπληρώματα. Έγραψε με ενθουσιασμό στο blog της για τα προβιωτικά και λαμβάνει από τότε δωρεάν δείγματα, τα οποία και αξιολογεί.

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στελέχη προβιωτικών βακτηρίων και το κάθε ένα μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο (να επηρεάζει διαφορετικά) τον οργανισμό μας. Η δοσολογία --ή ο αριθμός των μονάδων που θα αποτελέσουν την βακτηριακή αποικία-- σε ένα προβιωτικό είναι επίσης σημαντική. Οι λακτοβάκιλλοι και τα βιφιδοβακτήρια (bifidobacteria) είναι οι δύο πιο μελετημένοι μέχρι τώρα τύποι προβιωτικών. Ο Lactobacillus rhamnosus, ευρέως γνωστός ως LGG, μπορεί να αντιμετωπίσει την διάρροια (προερχόμενη από ιό ή από λήψη αντιβίωσης) και συγκεκριμένες αλλεργίες, όπως το παιδικό έκζεμα. Ένα από τα στελέχη του Lactobacillus reuteri φαίνεται να βοηθάει στον κολικό. Το Bifidobacterium animalis, ευρισκόμενο σε κάποιες μάρκες γιαουρτιού λέγεται ότι βελτιώνει την πέψη.

Ειδικοί λένε ότι το να παίρνεις ένα προβιωτικό συμπλήρωμα με διαφορετικά στελέχη βακτηρίων δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Το κλειδί είναι να εξασφαλίσουμε ότι το κάθε στέλεχος σε ένα προιόν είναι ενεργό και να έχει αποδειχθεί κλινικά ότι λειτουργεί σε κάποια συγκεκριμένη δοσολογία. Πειράματα που έγιναν από το ConsumerLab.com έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ζώντων μικροοργανισμών στα προβιωτικά δεν αντιστοιχεί πάντοτε σε αυτό που γράφει η ετικέττα. Από τα 12 προιόντα που δοκιμάστηκαν αυτή την χρονιά, τα δύο περιείχαν τελικώς λιγότερους μικροοργανισμούς από ότι αναγραφόταν.

Τα προβιωτικά δεν είναι απαραίτητο να έχουν αποσπάσει έγκριση από την FDA προτού βγουν στην αγορά. "Μέχρι στιγμής θεωρούνται διαιτητικό προιόν ή συμπλήρωμα διατροφής,όχι φάρμακα", λέει ο Gerard Mullin, συνεργάτης καθηγήτης στην Ιατρ.Σχολή του Johns Hopkins και συγγραφέας του "The Inside Tract" (To Εσωτερικό Σύστημα).


Δεν υπάρχει καμμία ακόμα εγκεκριμένη από την FDA αξίωση για θεραπευτική χρήση για τα προβιωτικά, λέει η Diane Hoffmann,καθηγήτρια Νομικής στην Νομική Σχολή Carey του Πανεπιστημίου του Maryland, η οποία επιβλέπει μία μελέτη για την σε ομοσπονδιακό επίπεδο ρύθμιση των προβιωτικών. Οι εταιρείες μπορούν όμως να κάνουν πιο διασταλτικές ερμηνείες, λεγόμενες απαιτήσεις "δομικής λειτουργίας". Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να λες ότι ένα προιόν μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από το να λες ότι υποστηρίζει μια υγιή καρδιά.Επειδή η διαφορά δεν είναι διακριτή σε πολλούς καταναλωτές, δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για την σχετική βιομηχανία ώστε να επιδιώξει περισσότερο κοστοβόρες αξιώσεις έγκρισης θεραπευτικής χρήσεως.

"Οι καταναλωτές απλά πρέπει να ξέρουν ότι οι αξιώσεις δεν είναι απαραίτητα προεγκεκριμένες και πιθανόν να μην είναι επαρκώς τεκμηριωμένες" λέει η κα Hoffmann.

Βραχυπρόθεσμα οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουμε στα στελέχη προβιωτικών που έχουν αρκετή επιστημονική εργασία από πίσω τους,όπως τον Λακτοβάκιλλο GG (LGG) και σε μάρκες που έχουν δείξει ότι είναι ασφαλείς και αξιόπιστες στις ετικέττες τους.

Ο Dr.Mullin του Johns Hopkins λέει ότι το μέλλον μπορεί να βρίσκεται στην παρασκευή συγκεκριμένων προβιωτικών για τον κόσμο βασισμένων πάνω στις ατομικές ανάγκες και τα "μικροβιώματα" του καθενός μας.

Probiotics Benefits May Be More Than Gut Feeling,Sumathi Reddy
WSJ 11/26/2012




Και για να προσθέσω εδώ και την δική μου προσωπική γνώμη, από την εμπειρία μου με τα προβιωτικά μπορώ να πω ότι βοηθούν στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού (πρόληψη κρυολογημάτων,ταχύτερος χρόνος ανάνηψης), στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και συνακόλουθα στην γενικότερη ευεξία του οργανισμού.


Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται, απλά ας ελπίσουμε να παραμείνει ελεύθερη και αρρύθμιστη καθώς ας μη ξεχνάμε πως σε ένα πραγματικά ελεύθερο (καπιταλιστικό) σύστημα οικονομίας ο απόλυτος κυρίαρχος (οφείλει να) είναι τελικά το άτομο-καταναλωτής, ο καθένας μας, και όχι διάφοροι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Άλλωστε όπως και άνθρωποι πιο ειδικοί μπορούν να βεβαιώσουν οι διατροφικές και γενικότερες ανάγκες του κάθε οργανισμού ποικίλλουν και είναι καλύτερο να αφήσουμε να υπάρχει κάτι και να το χρησιμοποιούμε συνετά παρά να το απαγορεύσουμε τελείως δήθεν για καλό.

Ας ελπίσουμε οι ταλιμπάν της οικολογίας και της ρυθμίσεων των πάντων από το κράτος -Μεγάλο Αδελφό και τους χιλιάδες οργανισμούς του να βρίσκουν σαν απάντηση τις φωνές της λογικής και της πραγματικής προόδου.Για την ιστορία εδώ και η αντίθετη άποψη από την αριστερή αγγλική εφημερίδα Guardian :http://www.guardian.co.uk/theguardian/2009/jul/25/probiotic-health-benefits





AUDIATUR ET ALTERA PARS




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου