4 Δεκεμβρίου 2012

WSJ:Οι Έλληνες αποζητούν στήριγμα στη δύναμη σεβάσμιου μοναχού

(άρθρο της Wall Street Journal για τον γέροντα Παίσιο)

by Gordon Fairclough

Σουρωτή,Ελλάς Ο θρύλος λέει πως περίπου 30 χρόνια πριν, ένας γενειοφόρος ορθόδοξος χριστιανός μύστης, ερχόμενος εδώ έκανε μία περίεργη πρόβλεψη: Η Ελλάδα στο μέλλον θα ζήσει "μεγάλη αναταραχή", που θα ακολουθήσει πείνα και πολιτική αστάθεια.

Πιστοί λένε ότι αυτό το απαισιόδοξο όραμα του γέροντα Παισίου, ασκητή μοναχού που πέθανε το 1994, ήταν στην πραγματικότητα μια προφητική ματιά της κατάστασης που ταλανίζει τώρα αυτή την υπερχρεωμένη χώρα  --και που βοήθησε σε μία αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι' αυτόν τον άγιο άνθρωπο από τους Έλληνες που παλεύουν να κρατηθούν όρθιοι σ' αυτή την άγρια οικονομική κρίση.


Ο γέρ.Παίσιος, ο οποίος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως ερημίτης στην χερσόνησο του Αγίου Όρους στην ΒΑ Ελλάδα, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής --με τις ιστορίες των προβλέψεων και θαυμάτων, που λέγεται ότι έκανε, να κυκλοφορούν στο ίντερνετ και σε πάρα πολλά βιβλία.

Τα Σάββατα, εκατοντάδες προσκυνητές περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν τον τάφο του γέρ.Παισίου, να προσευχηθούν και να φιλήσουν τον ξύλινο σταυρό που δείχνει τον τόπο της ανάπαυσής του. Ζητούν βοήθεια για να βρούνε δουλειά, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να επιβιώσουν από αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο που έχει κάνει άνω-κάτω τις ζωές τους.

"Ο Παίσιος προέβλεψε πολλά πράγματα και οι προφητείες του τώρα εκπληρώνονται" λέει ο Κώστας Κατσαούνης, 41 ετών αξιωματικός που επισκέφθηκε τον τάφο. Προέβλεψε την κρίση. Αλλά είπε επίσης ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι θα το ξεπεράσουμε και η ευημερία θα ξαναέρθει. Έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

Η φήμη του γέρ.Παισίου κατά κάποιον τρόπο θυμίζει τον Michel de Notredame, περισσότερο γνωστό ως Νοστράδαμο, έναν Γάλλο φαρμακοποιό του 16ου αι. που οι πιστοί του λένε ότι προέβλεψε το ο,τιδήποτε, από την άνοδο του Χίτλερ έως τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Μορφές όπως του Παισίου αντιπροσωπεύουν τον σαμάνο,τον μάγο της φυλής" λέει η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοινωνιολόγος στο Πάντειο. "Είναι η ενσάρκωση μιας υπερβατικής, αόρατης δύναμης".

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται για 5η χρονιά σε μία φοβερή ύφεση, η οποία αναμένεται να βαθύνει κι άλλο κατά το 2013, την ανεργία πάνω από το 25% και ακόμα και τις μεσαίου εισοδήματος οικογένειες να δυσκολεύονται να ταίσουν τα παιδιά τους, πολλοί Έλληνες νοιώθουν ότι η κοινωνία τους διαλύεται και ψάχνουν μια ανακούφιση.

"Όταν υπάρχει ένα περιστατικό που γονατίζει μια ολόκληρη χώρα, οι άνθρωποι ψάχνουν για μια θρησκευτική εξήγηση" λέει ο Βασίλειος Μακρίδης, καθηγητής θρησκευτικών σπουδών με ειδίκευση στην Ορθόδοξη Εκκλησία στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. "Αναζητούν βοήθεια από το υπερφυσικό."

Όλο αυτό δημιουργεί μία νέα έκρηξη του ενδιαφέροντος για τον γέροντα Παίσιο. Το ρυτιδιασμένο και με γενειάδα πρόσωπο του γέροντα, φορώντας μαύρο σκούφο από πίσω, κοσμεί αφίσσες και εικονάκια πιστών με αποφθέγματά του.

Τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν δεκάδες βιβλία σχετικά με τον γέροντα Παίσιο, από βιβλία που αναλύουν τις πνευματικές του διδαχές μέχρι τόμους γεμάτους με σχόλιά του, κυριολεκτικά για το ο,τιδήποτε, από τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας έως την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

"Πουλάνε τρελλά" λέει ο Ιωάννης Αιβαλιώτης, που δουλεύει στο θρησκευτικό βιβλιοπωλείο της Ζωής στην Αθήνα. "Ακόμα και οι μη θρησκευόμενοι αρχίζουν να τα διαβάζουν. Δίνει στους ανθρώπους κουράγιο να υπομείνουν αυτά που έρχονται".

Υπάρχει οδηγός διαίτης από τον Παίσιο --ήταν εξαιρετικά αδύνατος-- όπως και ένα παιδικό βιβλίο: "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο γέροντας Παίσιος."

Στα προηγούμενα δύο χρόνια, η συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία πούλησε 350.000 αντίτυπα σχετικά με τον γέρ.Παίσιο: από συλλογές προφητειών του μέχρι τις απόψεις του για την εκπαίδευση. Άλλες εφημερίδες αφηγούνται μερικά από τα θεωρούμενα ως θαύματά του.

Ο γέρ.Παίσιος, γεννηθείς ως Αρσένιος Εζνεπίδης στην κεντρική Ανατολία το 1924 αποτελεί μέρος μιας μακράς παράδοσης μοναστικής πνευματικότητος που οι πιστοί υποστηρίζουν ότι χαρίζει μία δύναμη θεώσεως --να βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν, να ερμηνεύει σημάδια και να προορά την πορεία των γεγονότων.

Ακόμα και πριν τον θάνατό του το 1994, ήταν ευρέως γνωστός στους θρησκευτικούς κύκλους, έλκωντας την προσοχή των πιστών στο Άγιον Όρος για πνευματική καθοδήγηση και συμβουλή. Πολλοί αναμένουν ότι κάποια στιγμή θα αναγνωρισθεί ως άγιος. (Ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας αρνήθηκε να σχολιάσει.)

Αλλά η πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους σκεπτικιστές και έφερε προειδοποιητικά σχόλια από κάποιους μέσα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

"Οι άνθρωποι ψάχνουν να ακουμπήσουν κάπου", λέει ο π.Βασίλειος Χαβατζάς,προιστάμενος του φιλόπτωχου της εκκλησίας στην Αθήνα. "Κάποιοι όμως είναι υπερβολικοί. Τον έχουν αναγάγει σε ένα είδος προφήτη" λέει, προσθέτοντας: "Αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι είπε είναι σωστό".

Σε ένδειξη όμως της ευρύτερης αποδοχής που έχει ο γέροντας Παίσιος, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον 27χρονο Φίλιππο Λοίζο για την δημιουργία σελίδας στο Facebook η οποία διακωμωδούσε την πίστη των Ελλήνων στα θαύματα και τις προοράσεις του μακαριστού μοναχού. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βλασφημίας και προσβολής θρησκείας. Η κατηγορία περί βλασφημίας αργότερα αποσύρθηκε.

Η αστυνομία δέχθηκε χιλιάδες παράπονα σχετικά με την σελίδα στο site κοινωνικής δικτύωσης για τον "Γέροντα Παστίτσιο", ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του γέροντα. Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό ψητών ζυμαρικών παρόμοιο με τα λαζάνια. Υπερεθνικιστής βουλευτής καταδίκασε την σελίδα στο Κοινοβούλιο.

Ο κος Λοίζος είπε πως χρησιμοποίησε την σάτυρα ώστε να καυτηριάσει την εμπορευματοποίηση του μοναχού και του μηνύματός του.

Πολλές από τις λεγόμενες ως προφητείες του γέρ.Παισίου δείχνουν να επαληθεύονται. "Οι άνθρωποι θα είναι τόσο απογοητευμένοι με τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων,που θα τους σιχαθούν", είναι μία που φαίνεται εξαιρετικά αληθής σε μια εποχή όπου η λαική υποστήριξη για τα δύο κύρια κόμματα της χώρας, τα οποία κατηγορούνται για την κρίση, έχει μειωθεί δραματικά.

Κάποιες από τις παρατηρήσεις του γέροντα παραπέμπουν σε σκοτεινές συnωμοσίες --ανάμεσα σ' αυτές και το ότι ο κόσμος κυβερνάται μυστικά από μια ομάδα πέντε ανθρώπων. Προέβλεψε επίσης εθνικούς θριάμβους για την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα νικήσει την Τουρκία, θα ξανακατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και θα πάρει μέρος της Αλβανίας.

"Άγιοι άνθρωποι σαν τον γέροντα Παίσιο γεννιούνται μια φορά στα 1000 χρόνια" λέει ο Νικόλαος Ζουρνατζόγλου, ο οποίος έχει εκδώσει τρία βιβλία με προβλέψεις του γέροντα. "Ήταν δώρο από τον Θεό και την Παναγία για την ανθρωπότητα ο γέροντας".

Στην Σουρωτή, περίπου 30 χιλιόμετρα μακρυά από την Θεσσαλονίκη, λεωφορεία με προσκυνητές έφθασαν το προηγούμενο Σάββατο για να δούνε τον τάφο του γέροντα. Νέοι και μεγάλοι, προσεύχονταν και έβγαζαν φωτογραφίες. Κάποιοι κρατούσαν ένα φύλλο βασιλικού από ένα φυτό που είναι δίπλα στον τάφο του γέροντα.

Μετά από κει στο εκθετήριο της χτισμένης από πωρόλιθο εκκλησίας,οι επισκέπτες αγόρασαν καρτ-ποστάλ,εικόνες του γέροντα και βιβλία από και γι' αυτόν,μαζί με εικόνες,σταυρούς και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

"Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα τώρα. Δεν ξέρουμε τί πρόκειται να συμβεί" λέει η Αναστασία Κωνσταντίνου, σερβιτόρα, που επισκέπτεται τον τάφο και που είπε πως η οικογένειά της αναγκάστηκε να περιορίσει πολύ το κρέας, το αυτοκίνητο και άλλες φυσιολογικές δραστηριότητές της καθώς το εισόδημά τους έπεσε εν μέσω της κρίσεως.

"Οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στην πίστη", λέει η 32χρονη κα Κωνσταντίνου. "Ακόμα και αν η καθημερινή ζωή είναι δύσκολη, ο Παίσιος δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Τους βοηθάει να συνεχίσουν".








Ελεύθερη μετάφραση από το WSJ,Dec. 3, 2012: 
Greeks Seek Strength in the Powers of a Revered Monk to Predict Events http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324469304578143271912956476.html
Η μετάφραση έγινε για καθαρά ενημερωτικούς σκοπούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου