9 Ιουνίου 2015

Ο πιο μισητός λαός στον κόσμο

Εβραίοι που πιστεύουν στο Χριστό

(από Chaim Goldberg http://www.charismanews.com/opinion/standing-with-israel/47177)

Πριν λίγα χρόνια μου ζήτησαν να φτιάξω μια μικρού μήκους ταινία για το Γραφείο Τουρισμού της Νέγκεβ. Ήθελαν να τους βοηθήσω να φτιάξουν μια διαφήμιση που να παρουσιάζει και να προωθεί τα αξιοθέατα της ισραηλινής ερήμου.


Γιατί απευθύνθηκαν σε μένα; Μα επειδή είμαι Μεσσιανικός Εβραίος και ήθελαν το βίντεο αυτό να απευθύνεται στους χριστιανούς τουρίστες. Χρειάζονταν κάποιον που να ξέρει την χριστιανική αργκό και που θα ήξερε πώς να πουλήσει στο συγκεκριμένο κοινό.


Θυμάμαι όταν έφτασα στον σταθμό στη Βηρσαβεέ με το λεωφορείο και συνάντησα το συνεργείο που θα δουλεύαμε μαζί. Κάποιος από το Γραφείο με περίμενε εκεί για να με παραλάβει. Ξαφνιάστηκα όταν είδα ότι είχαν στείλει μια ορθόδοξη Εβραία. (Το κατάλαβα από το ντύσιμό της ότι ήταν θρησκευόμενη).


Η κυρία ήταν πολύ ευγενική και με ενθουσιασμό άρχισε να με ξεναγεί σε όλα αυτά τα ιστορικά μέρη που θα τραβούσαμε για το βίντεο. 

Μετά από μερικές ώρες στο αυτοκίνητο, και αφού είχαμε επισκεφθεί τα πάντα στην περιοχή, από το πηγάδι του Ιακώβ μέχρι διάφορα ηρώα του πολέμου αρχίσαμε να συζητάμε για διάφορα θέματα.

Πήρα το θάρρος να τη ρωτήσω πώς νοιώθει για το όλο εγχείρημα και συγκεκριμένα για το ότι θα έπρεπε να δουλέψει με έναν Εβραίο που πιστεύει στον Ιησού.

Η απάντησή της μού έμεινε.

Χαίμ μου λέει κάποιοι μισούν τους θρησκευόμενους, άλλοι μισούν τους κοσμικούς. Όλοι όμως σας μισούν εσάς.



  
Ο Πιο Μισητός Λαός στον Κόσμο 

Ο φίλος και συνάδελφος Ρον Κάντορ είχε γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο Μεσσιανικοί Εβραίοι: Ο Πιο Μισητός Λαός στον Κόσμο. Θεωρούσα αυτόν τον τίτλο λίγο υπερβολή, τώρα όμως, αυτή τη στιγμή το ζούσα. Ακριβώς αυτό.

Η γυναίκα ήταν απλά ειλικρινής μαζί μου, μου περιέγραφε πώς πραγματικά νοιώθει ο κόσμος για μας.

Την ίδια μόλις εβδομάδα ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι είχε δώσει μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Όταν ρωτήθηκε για το ποιά θεωρεί την μεγαλύτερη απειλή για το κράτος του Ισραήλ απάντησε: τις εσωτερικές διαιρέσεις ανάμεσα στους Εβραίους.


Φυσικά δεν αναφερόταν -ούτε καν πιστεύω το είχε στο μυαλό του- στους Μεσσιανικούς. Αναφερόταν προφανώς στις διαμάχες ανάμεσα στους υπερ-ορθόδοξους και τους πιο κοσμικούς Εβραίους.


Όση όμως πόλωση και να υπάρχει ανάμεσα στις δύο αυτές μερίδες, τίποτα δεν υπάρχει που να τους ενώνει πιο πολύ από την αποστροφή που μοιράζονται και οι δύο για όσους Εβραίους πιστεύουν στον Ιησού. Και για τους μεν και για τους δε, οι Μεσσιανικοί θεωρούνται κάτι σαν μισσιονάριοι (πολύ αρνητικά φορτισμένη λέξη στο Ισραήλ) που προσπαθούν να καταστρέψουν την ιουδαική θρησκεία και να αναγκάσουν τους Εβραίους να εγκαταλείψουν την πίστη τους και να ασπαστούν τον Χριστιανισμό. Είμαστε ο νέος Χίτλερ. Με μόνη τη διαφορά ότι εμείς δε θέλουμε να τους σκοτώσουμε, αλλά να κλέψουμε τις ψυχές τους (για πολλούς, ειδικά για τους θρησκευόμενους Εβραίους, σίγουρα χειρότερο). Νομίζετε υπερβάλλω;


Ο αρχιραββίνος της Ασδώδ διοργάνωσε διαδήλωση έξω από την μεσσιανική συναγωγή το 2010 και μας αποκάλεσε ακριβώς έτσι: Καινούργιοι Χίτλερ! Το είδα ο ίδιος –ήμουνα εκεί και παραλίγο να μας λυντσάρουν κιόλας. Αν δεν ήταν ο αστυνομικός να με φυγαδεύσει, τα πλάνα που τράβηξα δεν θα είχαν καταφέρει ποτέ να φτάσουν στην τηλεόραση.


Θέλουν την ησυχία τους
Το σύγχρονο εβραικό κράτος γεννήθηκε αμέσως μετά την δραματικότερη στιγμή στην ιστορία του εβραικού λαού. Το Ολοκαύτωμα υπήρξε μια καταστροφή απλά απερίγραπτη. Εβραίοι εκδιώχτηκαν με τη βία από τις εστίες τους και εξοντώθηκαν κατά εκατομμύρια. Και τώρα μετά απ’ όλα αυτά απέκτησαν επιτέλους μια πατρίδα, μια εθνική εστία μόνο δική τους –την ιστορική, βιβλική τους πατρίδα μάλιστα. Ήταν πλέον ασφαλείς, σ’ ένα κράτος με Εβραίους ανάμεσα σε Εβραίους. Οι περισσότεροι Εβραίοι θέλουν απλά την ησυχία τους. Είναι σε πόλεμο με τους Άραβες από την ίδια την ημέρα της ανακήρυξης του κράτους. Οι πόλεμοι και οι εξεγέρσεις και η τρομοκρατία δεν έχουν σταματήσει ουσιαστικά ποτέ από τότε. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν είναι να έχουν συμπατριώτες τους, Εβραίους που να προσπαθούν να τους πείσουν ότι ο Ιησούς είναι όντως ο αναμενόμενος Μεσσίας.


Θέλουν την ησυχία τους. Γι' αυτό δε μας θέλουν. Έχουμε όμως ως χριστιανοί την εντολή να μοιραζόμαστε την πίστη μας με αγάπη. Παρόλαυτα ξέρουμε πως οι φίλοι και οι συγγενείς μας εδώ στο Ισραήλ δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για τέτοια "Καλά Νέα" (για το Ευαγγέλιο).



Χρειαζόμαστε τις προσευχές σας

 Το να έρθω στο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή μου. Έπρεπε να αφήσω πίσω αγαπημένα πρόσωπα, να προσαρμοστώ σε μια καινούργια κουλτούρα, να μάθω μια καινούργια γλώσσα, να παλέψω με μια καινούργια γραφειοκρατία (από την άδεια οδήγησης μέχρι την εφορία) να κάνω κανούργιους φίλους και να προσαρμοστώ σε μια καινούργια κοινότητα, να προσπαθώ να βρω μια καλή δουλειά παρά τα περιορισμένα μου Εβραικά, να προσπαθώ να επιβιώσω στη ζέστη και να προσπαθώ επίσης να μην καταβληθώ από τον φόβο τη στιγμή που ο πόλεμος και η τρομοκρατία απειλούν την ησυχία σου και τη ζωή σου ανά πάση στιγμή. Όχι λίγες οι δυσκολίες.


Η μεγαλύτερη όμως απογοήτευση ήταν όταν συνειδητοποίησα πόσο ξένος είμαι για τους συμπατριώτες μου, όταν συνειδητοποίησα πόση άγνοια υπάρχει για την Αγία Γραφή (και για την Παλαιά και για την Καινή Διαθήκη), πόση εχθρότητα προκαλεί και αυτή ακόμα η απλή αναφορά του ονόματος του Ιησού, όταν ένοιωσα τον κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμα και ανάμεσα σε έναν από τους λαούς που τον έχει νοιώσει περισσότερο ίσως από όλους στη γη.


Αν το δω ανθρώπινα είμαστε όντως οι πιο μισητοί άνθρωποι πάνω στη γη: Οι αντισημίτες μας μισούν γιατί είμαστε Εβραίοι. Οι Εβραίοι μάς μισούν γιατί κηρύσσουμε μια απαράδεκτη γι αυτούς μορφή της θρησκείας τους.


Κοιτάζοντας όμως την κατάσταση με τα μάτια του Θεού, καταλαβαίνεις ότι στην πραγματικότητα είμαστε το τελείως αντίθετο.Είμαστε στην πραγματικότητα, οι πιο αγαπημένοι και ευλογημένοι από τον Θεό άνθρωποι σε όλη τη γη. Δυο φορές εκλεκτοί. Ως μέλη μιας ξεχωριστής φυλής την οποία ο Θεός ξεχώρισε για να έχει μία ειδική σχέση μ’ αυτήν και επιλεγμένοι ξανά ώστε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να μπορούμε να δούμε την σωτηρία στο πρόσωπο του Ιησού.


Τη στιγμή που τόσοι άνθρωποι γύρω σκοντάφτουν μέσα στην πνευματική τυφλότητα εμείς δόξα τω Θεώ έχουμε την πληρότητα, την συγχώρηση, έχουμε τον Ιησού!


Δεν τα είπα όλα αυτά λοιπόν για να μας λυπηθείτε. Χρειαζόμαστε όμως τις προσευχές σας. Χρειαζόμαστε αυτή σας τη στήριξη καθώς προσπαθούμε να ευαγγελίσουμε αυτό το έθνος που ο Θεός τόσο θαυματουργικά ανέστησε. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και έτσι λοιπόν συνεχίζουμε..


Ο Χαίμ Γκόλτνμπεργκ είναι υπεύθυνος μέσων της οργάνωσης Maoz Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου