21 Δεκεμβρίου 2014

Πώς πρέπει να είναι το κήρυγμα

Πήγα μετά από μερικούς μήνες ξανά σε ελληνική εκκλησία. Αυτό από μόνο του είναι ωραίο. Το κακό είναι πως στις εκκλησίες μας δυστυχώς πολλές φορές δεν ακούγεται καν κήρυγμα, παρά μόνον μερικές ανακοινώσεις (για το πρόγραμμα, για τις γιορτές και φυσικά ..για τα πολυποίκιλα έργα του ναού που χρειάζονται πάντα χρήματα!) Και αν πάλι έχεις την ευλογία στην εκκλησία σου να ακούσεις κήρυγμα, έχεις ίσως και πάνω από τις μισές πιθανότητες να ακούσεις άλλ' αντί άλλων. Κυριολεκτικά.

Είχε λοιπόν κήρυγμα, πάνω στο ευαγγέλιο (Μτθ 1:1-25). Για τους Προπάτορες του Ιησού, γιατί ακούμε αυτό το εκ πρώτης όψεως ασυνήθιστο ευαγγέλιο, ποιοί είναι οι πρόγονοι του Χριστού που αναφέρονται σε αυτό. Με απλά και συγκεκριμένα λόγια μιλώντας πάνω στο γεγονός των Χριστουγέννων. Πότε ήρθε ο Χριστός, ποιές ελπίδες εξεπλήρωσε, γιατί στην πόλη Δαυίδ τη Βηθλεέμ κά. Πράγματα συγκεκριμένα, νόημα χριστολογικό. Το κέντρο ο Χριστός, τα ηθικά νοήματα βγαίνουν όλα από κει, από αυτό το Πρόσωπο. Γιατί στην γενεαλογία περιλαμβάνονται και άνθρωποι ελέγξιμοι για αμαρτήματα; Και μάλιστα βαριά; Γιατί η αμαρτία όντως διέβρωσε το ανθρώπινο γένος, ο Χριστός όμως δεν ντρέπεται για τους προγόνους του, δεν ντρέπεται για κανέναν από μας άλλωστε, αλλά έγινε άνθρωπος για να μας δώσει την δυνατότητα να γίνουμε εμείς παιδιά του. Πόσο ωραία να ακούγεται στην Εκκλησία μας κήρυγμα καθαρό, συγκεκριμένο, εύληπτο, να επιτελεί τον σκοπό του, που είναι η μετάνοια και η σωτηρία. Να είναι πραγματικός λόγος Θεού. Όχι τα περιφερειακά πράγματα εις βάρος του κεντρικού, εις βάρος της σαφήνειας του μηνύματος. Θεός εφανερώθη εν σαρκί και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό. Όλο αυτό δοσμένο με φόβο Θεού για το αποτέλεσμα, με τρόπο καθαρό, όχι μπερδεμένο, με μέθοδο παιδαγωγική, χτίζοντας βήμα-βήμα, όχι πηγαίνοντας στα ψηλότερα πατώματα μην έχοντας καν φροντίσει αυτά τα ίδια τα θεμέλια.. Σίτος, όχι άχυρο, όπως θα έλεγε και ο μεγάλος ιεροκήρυκας του καιρού μας π. Αθανάσιος Μυτιληναίος.

Σήμερα λοιπόν νοιώθω ότι ωφελήθηκα, ότι το κήρυγμα "μού άρεσε". Αν ψάχνεις τελικά, βρίσκεις. Όσο απογοητευμένοι και για οιουσδήποτε λόγους και αν είμαστε ο καθένας από τις εμπειρίες μας και την συνάντησή μας με την Εκκλησία, αξίζει να τής δίνουμε μια ευκαιρία.. Ας πάμε ζητώντας από τον Θεό να μάς καθοδηγήσει και θα βρούμε αυτό το κάτι που θα μας μιλήσει.. Αρκεί να το θεωρούμε όντως σημαντικό και να το θέλουμε..

Σήμερα άκουσα κήρυγμα. Δόξα τω Θεώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου