15 Αυγούστου 2014

Η Σημασία της Παναγίας για τον Άνθρωπο

Χωρίς την Παναγία μας θα ήτανε αδύνατη η σωτηρία μας. Ο Θεός θα έβρισκε βέβαια κάποιο άλλο πρόσωπο, θα πει κανείς. Προφανώς. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως ο Κύριος ζητάει την συγκατάθεση της Μαρίας για να γίνει το μέσον και ο συνεργός Του στην Ενανθρώπηση. Η ενεργητική και ελεύθερη συμμετοχή του ανθρώπου στην σωτηρία είναι πρωταρχικής σημασίας στην πίστη μας. Δεν θα μας σώσει ο Θεός αν δεν το θέλουμε. Αν δεν βάλουμε και εμείς λίγο το χεράκι μας. Αν δεν το απλώσουμε για να πάρουμε αυτήν την σωτηρία.

Η Παρθένος Μαρία όμως είπε το μεγάλο ΝΑΙ, στην πρόσκληση του Θεού για συνεργασία στην σωτηρία. Αυτό το ναι την καταξίωσε, αυτό το ναι ο Θεός ήξερε πως θα το πει, ήταν σίγουρο πως θα το πει, καθώς με την ζωή της και την ειλικρινή της πίστη στην μεσσιανική προσδοκία του λαού του Θεού είχε ελκύσει ήδη την χάρη και τον φωτισμό του Πνεύματος. Ας της προσφέρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό το ΝΑΙ και ας προσευχηθούμε προς αυτήν ώστε να πραγματοποιήσουμε κι εμείς την πιο σημαντική αποστολή στη ζωή μας, να γίνουμε κι εμείς "θεοτόκοι", να γεννήσουμε (Ησ 26:18) μέσα στην ύπαρξή μας τον Λόγο του Θεού και να Τον αφήσουμε να μας μεταμορφώσει και να μας κάνει όμοιους με Αυτόν, "θεούς" κατά χάριν, κατάλληλους για την Βασιλεία Του.

Άλλωστε αυτός ο Ιησούς που πήρε το ανθρώπινο σώμα από την Μαρία, είναι ο ίδιος Ιησούς που αναστήθηκε και που βρίσκεται παρών διά του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας σε κάθε συγκέντρωση των πιστών, σε κάθε "εκκλησία". Και όλα αυτά χάρη σε έναν άνθρωπο, σαν κι εμάς. Που μπόρεσε να υπερβεί την φθορά, και να γίνει κάτι παραπάνω από μας, να γίνει αυτό για το οποίο ο Θεός μάς έπλασε. Που η Κοίμησή της είναι κυριολεκτικά κοίμηση, και όχι θάνατος, καθώς είναι η μόνη που έχει τέτοια παρρησία να πηγαίνει πλέον κοντά στον Θεό, που ως άνθρωπος είναι ο Υιός της! Ας την ευχαριστήσουμε!..





*Σύμφωνα με διδασκαλία, που αν δεν κάνω λάθος ανήκει στα "θεολογούμενα", δηλαδή στα όχι επίσημα διατυπωμένα εν συνόδω δόγματα της Εκκλησίας, η Θεοτόκος μετά την Κοίμησή της αναλήφθηκε με το σώμα της στον Ουρανό, γινόμενη έτσι ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που βρίσκεται στην Βασιλεία του Θεού εν σώματι, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον Παράδεισο μόνο ως ψυχές και θα ανακτήσουν τα σώματά τους κατά την ημέρα της Τελικής Κρίσεως με την Ανάσταση των Νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου