17 Ιανουαρίου 2013

Οξφόρδη 1967

2 Σεπτεμβρίου 1967

Εμείς, οι Φιλελεύθεροι από 20 χώρες, μαζευτήκαμε στην Οξφόρδη στην επέτειο των 20 χρόνων του Φιλελεύθερου Μανιφέστου και της ίδρυσης της Φιλελεύθερης Διεθνούς:

επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στις αρχές του φιλελευθερισμού όπως αυτές καθορίζονται με το Φιλελεύθερο Μανιφέστο

-καλωσορίζουμε την εγκόλπωση αυτών των αρχών από διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών και την ενσωμάτωσή τους στα συντάγματα αρκετών από τα προσφάτως ανακηρυγμένα νέα ανεξάρτητα κράτη.

-διατρανώνουμε υπό το φως αυτών των αρχών την εκπεφρασμένη μας άποψη στις εξελίξεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Το καθήκον των Φιλελευθέρων στην Τρέχουσα Επανάσταση στην Κατάσταση του Ανθρώπου


1. Η Επανάσταση που έχει αλλάξει  την κατάσταση του ανθρώπου κατά τους τελευταίους αιώνες έχει αποκτήσει και συνεχίζει να αποκτά όλο και αυξανόμενη δυναμική και ένα εντυπωσιακό momentum.

2. Ο αυξανόμενος ρυθμός των επιστημονικών και τεχνολογικών αλλαγών, της κυβερνητικής και του αυτοματισμού, η πυρηνική δύναμη για ειρηνικούς ή πολεμικούς σκοπούς, τα ΜΜΕ, η δημογραφική έκρηξη, η επανάσταση στις προσδοκίες των ανθρώπων για την κοινωνική πρόνοια και τις δημόσιες υπηρεσίες, η παγκόσμια ανάπτυξη μιας βιομηχανικής τάξης που αντικαθιστά μία κατά βάσιν αγροτική στατική κοινωνία, η επίτευξη της ανεξαρτησίας από πολλούς ανθρώπους --όλες αυτές οι τεράστιες ανοιχτές νέες δυνατότητες της ανθρώπινης προόδου. Κατά την ίδια στιγμή, και σ' έναν κόσμο με ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και των χωρών που πλήττονται από την πείνα και την φτώχεια, και όπου η καταπίεση των ελευθεριών, οι διακρίσεις και ο επιθετικός εθνικισμός είναι ισχυροί, δημιουργούν επίσης ροπή προς μία συγκέντρωση της εξουσίας, καταπίεση και καταστροφή σε μια κλίμακα μεγέθους που την οποίαν ο κόσμος δεν έχει ποτέ μέχρι τώρα γνωρίσει ή καν φανταστεί.

3.To θεμελιώδες καθήκον της εποχής μας είναι να κατευθύνουμε αυτές τις δυνάμεις προς την υπηρεσία της ανθρωπότητας. Το μέσον για να τις κατευθύνουμε δεν είναι υλικό, αλλά βρίσκεται στην προοδευτική ανάπτυξη παντού ελευθέρων κοινωνιών με φωτισμένους και υπεύθυνους πολίτες, η οποία θα περιφρουρείται ικανοποιητικά από τις κοινές τους προσπάθειες εναντίον του φόβου και εναντίον οιασδήποτε εσωτερικής ή εξωτερικής καταπίεσης. Τέτοιες ελεύθερες κοινωνίες μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν μόνο με απόλυτη αφοσίωση στις φιλελεύθερες αρχές.

Αποκέντρωση και Ελευθερία


4.Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ ελευθέρων ανθρώπων αποτελεί ολοένα και μια αυξανόμενη αναγκαιότητα στον σύγχρονο κόσμο. Παρόλαυτα, η τάση προς έναν μη υγιή συγκεντρωτισμό έχει ενθαρρύνει την υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών, την υπερβολική εξάρτηση του ατόμου από το Κράτος και την ανάπτυξη νέων μορφών ολοκληρωτισμού και ανεύθυνων κέντρων εξουσίας μέσω μιας ανεξέλεγκτης γραφειοκρατικής ανάπτυξης, τον σχηματισμό κρατικών και ιδιωτικών μονοπωλίων και τους περιορισμούς σε κάποιους συνδυασμούς υπαλλήλων, εργατών ή και των δύο ταυτόχρονα.

5.Πιστεύουμε πως αυτές οι τάσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο με πλήρη συγκέντρωση στην υπερισχύουσα υπερέχουσα ανάγκη για την ελευθερία, σε όλες της τις παραμέτρους, και πιο συγκεκριμένα με:

α) την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα και διάχυση των εξουσιών στο οικονομικό, το κοινωνικό και το κυβερνητικό πεδίο, κυρίως με στοχευμένες δράσεις κατά των μονοπωλίων.

β) διατήρηση της ευρύτερης δυνατής πολυφωνίας της έκφρασης και των κινήτρων σε όλα τα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας

γ) κάνοντας όλη την απαραίτητη ενημέρωση-πληροφορία διαθέσιμη σε κάθε πολίτη ώστε να μπορεί να σχηματίζει μία αντικειμενική γνώμη για όλα τα θέματα του δημοσίου ενδιαφέροντος

δ) προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ώστε να απολαμβάνουν τις βασικές ουσιώδεις ελευθερίες όπως αυτές περιγράφονται στο Φιλελεύθερο Μανιφέστο

ε) κατάργηση-εξάλειψη όλων των φυλετικών και κάθε είδους μορφών καταπιεστικών διακρίσεων

στ) προστασία του ατόμου και της ομάδας από κάθε μη νομίμως εξουσιοδοτημένη εισβολή της προσωπικής ιδιωτικής ζωής, όπως της μηχανοποιημένης αυτόματης κατασκοπίας.


Οικονομική Πολιτική και Σχεδιασμός


6. Πιστεύουμε πως ο σχεδιασμός από τις κυβερνήσεις των δικών τους οικονομικών δραστηριοτήτων είναι μία αναγκαιότητα, δεδομένου φυσικά ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιείται ώστε να παρενοχλεί την αυτονομία του ιδιωτικού τομέα και του μηχανισμού τιμών της ελεύθερης αγοράς η οποία προυποθέτει επίσης την διατήρηση του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτά όλα είναι θεμελιώδη ώστε να κάνουν σίγουρη την οικονομική ανάπτυξη, να μεγιστοποιήσουν τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση ούτως ώστε να προσφέρουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για την κοινωνική πρόοδο, στις χώρες όλου του κόσμου.

7. Πιστεύουμε πως η κοινότητα έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη στην προστασία των φυσικών πηγών, των πολιτιστικών θησαυρών και στην ομορφιά των πόλεων και της υπαίθρου από την αδιάκριτη ανάπτυξη, είτε από κρατικά είτε από ιδιωτικά συμφέροντα.

8. Ένας συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός που απαιτεί μία δυσανάλογη αύξηση στην κατανάλωση θα προκαλέσει πληθωρισμό, και θα θέσει σε κίνδυνο τα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα και την πρόοδο προκαλώντας νομισματική αστάθεια. Σε ένα ελεύθερο πολίτευμα αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο με ένα σύστημα εθελοντικής, ισορροπημένης αυτοσυγκράτησης από μεριάς του κράτους και όλων των κοινωνικών ομάδων. Οι προσπάθειες προς μία τέτοια πολιτική πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας για όλες τις χώρες.

Διεθνής Οικονομική Συνεργασία


9. Πιστεύουμε στην ανάγκη για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσίων, για τον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και την διεθνή συνεργασία στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα σε νομισματικά, κοινωνικά και τεχνολογικά ζητήματα.

10. Υποστηρίζουμε τις περιφερειακές οικονομικές συσσωματώσεις υπό την προυπόθεση ότι δεν θα γίνουν εργαλεία για έναν περιφερειακό προστατευτισμό ή για οικονομική εκμετάλλευση άλλων κρατών από μία χώρα και δεν θα εκφυλισθούν σε γραφειοκρατίες τεχνοκρατών που θα λειτουργούν με ένα σύστημα εκτός δημοκρατικών ελέγχων.

Ισότητα και Κράτος Πρόνοιας


11.Πιστεύουμε πως ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου πλούτου πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, τόσο για άτομα όσο και για έθνη, σε όλον τον πλανήτη.

12. Όσον αφορά στο άτομο, αυτό περιλαμβάνει ασφάλεια από τους κινδύνους της αρρώστιας, της ανεργίας, της αναπηρίας και του γήρατος, και την δυνατότητα απόκτησης αξιοπρεπούς χώρου διαβίωσης.

13. Απαιτεί την παροχή των κατά το δυνατόν καλύτερων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αθλητικών όσο και διανοητικών, ανθρωπιστικών όσο και τεχνικών, για τον καθένα, ανεξαρτήτως της γέννησης ή των μέσων που διαθέτει. Προς αυτόν τον σκοπό υποστηρίζουμε την ευρύτατη ποικιλότητα και επιλογή εκπαιδευτικών συστημάτων, υποκείμενων σε ικανά ακαδημαικά standards και προς την ικανότητα του σχολείου να παράγει ελεύθερους υπεύθυνους πολίτες.

14. Περιλαμβάνει επίσης την ανάγκη αγώνα ενάντια στο αίσθημα της αποξένωσης στους υπαλλήλους δίνοντάς τους το δικαίωμα να συμμετέχουν με ευθύνες στην λειτουργία, σταθερότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και δίνοντάς τους την δυνατότητα να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από αυτό.

15. Ο οικογενειακός προγραμματισμός πρέπει να θεσμοποιηθεί με απόλυτο όμως σεβασμό προς την υπευθυνότητα και την ελευθερία επιλογής του κάθε ζευγαριού.

16. Διεθνώς, περιλαμβάνει, από μέρους των πιο βιομηχανοποιημένων εθνών, μια φιλελεύθερη πολιτική εμπορίου που θα δίνει την απαραίτητη προσοχή στις εξειδικευμένες ανάγκες των φτωχότερων περιοχών του κόσμου και θα προβλέπει την οικονομική και τεχνική βοήθεια στο να τις υποστηρίξει να εγκαθιδρύσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας την απαραίτητη υποδομή για την οικονομική επέκταση και την παραπέρα αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη.

17. Πιστεύουμε πως η βοήθεια προς φτωχότερες περιοχές δεν πρέπει να δίνεται με βάση ιδιοτελή πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα και τονίζουμε την ανάγκη για συνεργασία των αρχών και των κατοίκων αυτών των περιοχών και για την ανάπτυξη  της αίσθησης ελευθερίας, υπευθυνότητας και πρωτοβουλίας. με τους ίδιους στόχους υπ ' όψιν, πιστεύουμε πως η στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και εθελοντικών οργανισμών είναι απαραίτητη.

Ειρήνη και Ελευθερία


18. Πιστεύουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, βασισμένα σε φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές και στην ανάπτυξη κοινού διεθνούς ήθους, παρόλες τις παρούσες αβελτηρίες, αξίζουν της υποστήριξης όλων των λαών της γης, ούτως ώστε να γίνουν μία αποτελεσματική παγκόσμια αρχή, με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες και πραγματική δύναμη, ικανή να επιβάλλει τον νόμου του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις.

19. Πιστεύουμε ότι τα συμφέροντα όλων των εθνών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών που τώρα παίρνουν την θέση τους στον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό, θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσω της αυτοδιάθεσής τους σύμφωνα με τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

20. Επαναλαμβάνουμε την συχνά εκπεφρασμένη μας πεποίθηση ότι η διαρκής μακρόχρονη ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της ελευθερίας, και ότι η φιλελεύθερη εξωτερική πολιτική πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην διεύρυνση του συνολικού χώρου της ελευθερίας στον κόσμο.

21. Πιστεύουμε στην ανάγκη να επιδιωχθεί ο εξαιρετικά δύσκολος στόχος μιας ισοζυγισμένης, ελεγχόμενης και αποτελεσματικής μείωσης όλων των εξοπλισμών. Έως ότου αυτό κατορθωθεί, πιστεύουμε ότι τα ελεύθερα έθνη πρέπει να συνεργάζονται ώστε να παρέχουν ισχυρή προστασία εναντίον οποιασδήποτε πυρηνικής ή συμβατικής απειλής.

22. Καλωσορίζουμε όλες τις περιφερειακές συσσωματώσεις σε όλες τις ηπείρους, οι οποίες βασίζονται στην αμοιβαία συνεργασία ελεύθερων κοινωνιών, και οδηγούν στην συγχώνευση των εθνικών κυριαρχιών. Με αυτήν την οπτική, η επίτευξη της Ευρωπαικής ενότητας, ανοιχτής σε όλα τα δημοκρατικά Ευρωπαικά έθνη, αποτελεί επιτακτικό καθήκον για τους ίδιους τους Ευρωπαίους με σκοπό να καταστούν πιο ικανοί να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία της ανθρωπότητας.

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε για μία ακόμη φορά την εύλογη πεποίθησή μας ότι το καθήκον της κατεύθυνσης της παγκόσμιας επανάστασης προς το όφελος του ανθρώπου είναι ένα φιλελεύθερο καθήκον. Απαιτεί ανεκτικότητα και συνεργασία εν ελευθερία. Απαιτεί μία φιλελεύθερη συνειδητοποίηση των αυξανόμενων ανθρώπινων αναγκών της οποίας η εκπλήρωση είναι επιτακτικές, φιλελεύθερες ιδέες, φιλελεύθερες πρωτοβουλίες. Απαιτεί από τα φιλελεύθερα πολιτικά κόμματα την ικανότητα να επηρεάζουν την πολιτική των χωρών τους κατά ένα σημαντικό τρόπο.

Καλωσορίζουμε, οπότε, την αυτοαναζήτηση και τις τάσεις που είναι ορατές στις μη φιλελεύθερες χώρες και κινήματα, ως μία ένδειξη ότι η ανάγκη για ελευθερία επιβεβαιώνει την ύπαρξή της ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες περιστάσεις. Αποτελεί καθήκον δικό μας και δική μας επιθυμία να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτήν την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου