8 Ιανουαρίου 2013

6 Βήματα για καλύτερη συναισθηματική ζωή το 2013



Είναι αυτή πάντα η συμβολική στιγμή που σημειώνει το τέλος μιας χρονιάς: 5,4,3,2,1...Το ρολόι τρέχει, η μπάλα πέφτει (στην Times Square της Νέας Υόρκης) και τα κονφετί γεμίζουν τον αέρα.. σε λίγη ώρα έχουμε πια τη νέα χρονιά. Αλλά η μεγαλύτερη ειρωνεία γι' αυτήν την καθολική εμπειρία είναι ότι συνήθως σημαδεύεται από μία εξαιρετικά απομονωτική πράξη: ένα φιλί.

Σε όλον τον κόσμο, άνδρες και γυναίκες πλησιάζουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, επιβεβαιώνοντας την αρχή της νέας χρονιάς με ένα μακρόσυρτο φιλί.

Τί συμβολίζει αυτό το φιλί της Πρωτοχρονιάς; Μοιάζει να αποτελεί μια ετήσια υπενθύμιση πως οι σχέσεις είναι το πιο σημαντικό στη ζωή μας. ΟΚ, αυτό μπορεί να είναι ωραίο γι αυτούς που έχουν να φιλήσουν κάποιον (έχουν να μοιραστούν με κάποιον το φιλί), τί γίνεται όμως με όλους αυτούς που είναι μόνοι τους;

Θυμάμαι όλες εκείνες τις παραμονές πρωτοχρονιάς που πέρασα ως μια μόνη νέα γυναίκα. Θυμάμαι να κάνω μια αναδρομή στη χρονιά που πέρασε και να κοιτάω με ελπίδα προς τη νέα, και προσευχόμενη κότι αυτή θα είναι και η δική μου ευκαιρία στην αγάπη. Παρότι υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω σ αυτήν την αναζήτηση μου για την αληθινή αγάπη, υπήρχαν και κάποια που σίγουρα μπορούσα.

Αν βρεις τον εαυτό σου μόνο τα μεσάνυχτα της αλλαγής του χρόνου, η πρόταση-πρόκλησή μου σε σένα είναι να δεις την χρονιά αυτήν ως κάτι το καινούργιο. Μην αφήνεις την μοναξιά, τους φόβους, τις αποτυχίες και το αίσθημα της μοναξιάς του παρελθόντος σου να σε καθορίζει ως άνθρωπο. Μην αφήνεις αυτά τα πράγματα να καθορίζουν το προς τα πού πηγαίνεις ή στο ποιος πρόκειται να γίνεις. Είναι καιρός για κάτι καινούργιο, και αυτή η αλλαγή μπορεί να αρχίσει με σένα τον ίδιο.

Βρες χρόνο για να σκεφτείς πραγματικά τους στόχους και το όραμά σου για την χρονιά που έρχεται. Δεν μπορείς να ελέγξεις (προγραμματίσεις) πότε και πώς θα ερωτευτείς, μπορείς όμως να πάρεις την απόφαση αυτή τη χρονιά, να διαλέξεις μερικά βήματα που θα σε οδηγήσουν πιο κοντά σε υγιείς σχέσεις και σε έναν πιο υγιή εαυτό. Παρακάτω μερικά ναι και όχι που θα σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξειδιού:



1. Ανανεώστε την στόχευσή σας (στοχοθεσία)- Θέστε μια νέα στοχοθεσία

Όταν είσαι μόνος (χωρίς σχέση) είναι εύκολο να ρίχνεις την προσοχή σου σε αυτά που δεν έχεις παρά σε αυτά που έχεις. Είναι δύσκολο να το αλλάξουμε αυτό σε μία κοινωνία στην οποίον η ίδια η λέξη 'μόνος' (single) σημαίνει κάτι το ανολοκλήρωτο, το ατελές. Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας αυτήν τη χρονιά με το να επανακαθορίσετε (επαναπροσδιορίσετε) το να είσαι μόνος-η ως μία ευκαιρία να επενδύσετε στον εαυτό σας, μια ευκαιρία να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας και να ξεκινήσετε την πορεία προς αυτό που θέλετε να είστε. Όταν ο γάμος και η ανατροφή παιδιών μπαίνουν σtο κάδρο, οι ευκαιρίες για κάτι τέτοιο όλο και λιγοστεύουν. Βρείτε αυτόν τον χρόνο μόνο για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τις συνήθειες και τις ελπίδες σας. Κυνηγήστε αυτά που αγαπάτε, τους στόχους και τα όνειρά σας. Ρίξτε την προσοχή σας περισσότερο σε αυτά που έχετε παρά σε αυτά που δεν έχετε, στο ποιος είστε παρά στο με ποιον δεν είστε.



2. Βγείτε από την comfort zone.

Η δική μου comfort zone με έβαζε σχεδόν σε συνεχή προβλήματα κατά την διάρκεια των ετών που έκανα σχέσεις. Έτσι, κολλημένη στους δικούς μου τρόπους σκέψης και ζωής, σχεδόν είχα χάσει την ευκαιρία να βγαίνω με αγόρια, να ερωτεύομαι μ' αυτά και στο τέλος να παντρευτώ τον άντρα των ονείρων μου.

Αυτήν την χρονιά, βρείτε λίγο χρόνο ώστε να διαχειριστείτε πραγματικά τον τρόπο ζωής σας. Μήπως χάνετε ευκαιρίες επειδή επιμένετε να μένετε σε ό,τι είναι άνετο και εύκολο; στις εύκολες λύσεις; Ως χριστιανοί, πέφτουμε καμμιά φορά στην παγίδα του να δικαιολογούμε αυτή μας την αδράνεια ως πίστη, αλλά ως πίστη σε καμμία περίπτωση δεν θεωρείται η αδράνεια, η παθητικότητα, ή ως πίστη φυσικά δεν μπορούμε να θεωρούμε κάτι παθητικό και στατικό, την στασιμότητα. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες και εμπειρίες. Ξεκινήστε να λέτε ναι σε πράγματα που μοιάζουν όχι άνετα ή απαιτητικά. Η ζωντανή πίστη απαιτεί και κίνηση, ανάπτυξη και δράση. Εμπιστευθείτε στον Θεό και ύστερα αφήστε Τον να σας κινήσει προς το σχέδιο που έχει Εκείνος για την ζωή σας, με ένα βήμα κάθε φορά.



3. Θέστε όρια.

Λένε πως ο ορισμός της τρέλας είναι κάποιος που κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα. Πολλοί, άνδρες και γυναίκες πέφτουν στις ίδιες ακριβώς μη υγιείς σχέσεις χρονιά με τη χρονιά επειδή αποτυγχάνουν (ή δεν προσπαθούν καν) να διορθώσουν τα λάθη τους.

Ας κάνουμε αυτή τη χρονιά να είναι μια νέα χρονιά των νέων ξεκινημάτων. Ψάξτε στον εαυτό σας για άρρωστες συνήθειες και συμπεριφορές και προσπαθήστε να τις αλλάξετε! Αρχίστε να λέτε όχι σε εκείνο το είδος των σχέσεων που σας τραβούν -κρατάνε προς τα κάτω. Βάλτε όρια: συναισθηματικά, σωματικά και στην συμπεριφορά σας για τον εαυτό σας που θα καθορίζουν πού δεν θα θέλετε να πάτε-- και μετά τηρήστε τα: μην πηγαίνετε. Πάρτε τον έλεγχο στις σχέσεις σας, αντί να αφήνετε τις σχέσεις σας να σας παίρνουν τον έλεγχο.



4.Μη βιάζεστε.


Είναι δελεαστικό να τρέξετε στην αγκαλιά της πρώτης ευκαιρίας που σας παρουσιάζεται να κάνετε μια ερωτική σχέση. Παρόλο που αυτή η τακτική μπορεί τελικά και να δουλέψει για λίγους τυχερούς, η πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών καταλήγουν με πληγωμένη καρδιά και τραυματισμένο πνεύμα. Μην αφήνετε τον φόβο τού να είστε μόνοι να σας οδηγήσει σε μία σχέση που ποτέ δεν θα επιδιώκατε να είστε. Όσο αντιφατικό και να φαίνεται, ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ σας. Αφιερώστε χρόνο στο να χτίσετε μια φιλία, και επιτρέψτε στην σχέση σας να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν φυσικότερα.




5.Μην συμβιβάζεστε.

Όσον αφορά στις σχέσεις, να έχετε μία λίστα με μείζονα και δευτερεύοντα πράγματα  --μείζονα πράγματα σε μία σχέση τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για εσάς, και μικρότερα πράγματα που θα προτιμούσατε να έχουν κάπως, αλλά και αν δεν τα βρείτε δεν αποτελούν κόκκινη κάρτα. Κάποια από τα πιο δύσκολα προβλήματα σχέσεων ξεκινούν όταν οι άνθρωποι καταλήξουν να συμφωνήσουν στα κυριώτερα, παρά την σπουδαιότητά τους. Είναι σημαντικό να ξέρετε τί είναι σημαντικό για σας. Βρείτε χρόνο να σκεφτείτε για τα μείζονα, και αφιερωθείτε στο να κρατήσετε στο προσκήνιο της σχέσης σας, ό,τι και αν γίνει (ή όποιος) έρθει στην πορεία. Ο Θεός γνωρίζει τί είναι σημαντικό στην καρδιά σας. Του εμπιστεύομαι την συναισθηματική μου ζωή σημαίνει πως θα μου φέρει το καλύτερο --όχι αυτό που είναι εντάξει, όχι αυτό που είναι έτσι κι έτσι, αλλά αυτό που είναι το καλύτερο. Μην δίνετε τρομερή σημασία στα δευτερεύοντα, σιγουρευτείτε όμως ότι θα δώσετε την απαραίτητη προσοχή στα σημαντικά.




6.Μην απογοητεύεστε.

Σε όποιο στάδιο της αναζήτησής σας και να βρίσκεστε στο να βρείτε το πρόσωπο που ο Θεός έχει για σας, μην αποθαρρύνεστε. Για όσους είναι πιστοί, ο Θεός υπόσχεται πως ακόμα και στις πιο δύσκολες και μοναχικές ώρες, Εκείνος έχει ένα σχέδιο το οποίο είναι καλό (Ιερεμίας 29,11). Κομμάτι τού έχω πίστη στον Θεό είναι το να Τον εμπιστεύομαι και να βγαίνω μετά έξω και να ζω με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι Αυτός κρατάει το μέλλον και επίσης συντηρεί το παρόν μου. Μην χάνεστε ατενίζοντας στο μέλλον χάνοντας το εδώ και τώρα. Για τον πιστεύοντα, στον Ιησού Χριστό, η ζωή είναι φτιαγμένη για να είναι πεπληρωμένη (Ιωάννην 10,10: ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν)! Πάρτε κουράγιο, ελπίδα και απολαύστε το ταξίδι.



(από Debra K. Fileta, RelevantMagazine, Jan 2, 2013)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου