11 Ιανουαρίου 2013

Ναι είμαστε περήφανοι για την φοροαποφυγή!

Eric Schmidt (πρόεδρος Google): 'Αυτό λέγεται καπιταλισμός'


Ο ισχυρός άνδρας του ιντερνετικού γίγαντα Google υποστήριξε επιδεικτικά την στρατηγική φοροαποφυγής της εταιρείας του δηλώνοντας 'υπερήφανος' για τις κινήσεις που έκανε ώστε να περικόψει τα φορολογικά της έξοδα, το οποίο χαρακτήρισε ως απλά 'καπιταλισμός'.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Eric Schmidt στην New York, o πρόεδρος της Google, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν έχει καμμία πρόθεση να πληρώσει επιπλέον χρήματα στο βρετανικό υπουργείο οικονομικών.  Έγγραφα που αρχειοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα δείχνουν πως η Google εμφάνισε κέρδη περί τα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στις πωλήσεις στο ΗΒ την προηγούμενη χρονιά αλλά πλήρωσε μόνο 6 εκατομμύρια σε εταιρικούς φόρους.


Ο βασισμένος στην Καλιφόρνια τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε ακόμα πως τοποθέτησε περίπου 10 δισ. από τα κέρδη του στην Βερμούδες επιτρέποντάς κάνοντας εύκολη έτσι μία ελάφρυνση 2 δισ. σε φόρο εισοδήματος παγκοσμίως.

Αλλά ο κος Schmidt τόνισε πως αυτές οι ενέργειες που έχουν γίνει είναι καθ' όλα νόμιμες και πως η εταιρεία πλήρωσε φόρους σύμφωνα "με όσα προβλέπονται από τον νόμο".


"Δηλώνω εξαιρετικά υπερήφανος για την δομή που έχουμε δημιουργήσει. Το πράξαμε βασιζόμενοι στα κίνητρα που μας προσφέρουν οι κυβερνήσεις να λειτουργούμε" είπε.

Το αφεντικό της εταιρείας της Silicon Valley προχώρησε ώστε να προτείνει πως η Google δεν θα απορρίψει την δυνατότητα να προσπαθεί να εξοικονομεί μεγάλα ποσά με επιτρεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται: " Αυτό είναι καπιταλισμός. Είμαστε περήφανοι που είμαστε καπιταλιστές. Δεν έχω κανένα δισταγμό για αυτό".

Απέρριψε επίσης να ακολουθήσει τα Starbucks που επέλεξαν εθελοντικά να δώσουν περισσότερα χρήματα στην βρετανική κυβέρνηση.

"Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα να είναι κανείς στην Μεγάλη Βρετανία", είπε.

Είναι πολύ καλό για μας, αλλά το να πάμε πίσω να γυρίσουμε στους μετόχους μας και να πούμε: "Κοιτάξαμε σε 200 χώρες αλλά νοιώσαμε οίκτο για αυτόν τον λαό (τους Βρετανούς), και θέλουμε (γι αυτό) να πληρώνουμε περισσότερα, πιθανόν να υπάρχει ακόμα και κάποιος νόμος που θα έπρεπε να μη μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο".

Η άτεγκτη στάση του κου Schmidt δύσκολα πρόκειται να βρει υποστηρικτές ανάμεσα στους κυβερνητικούς κύκλους και των δύο όχθεων του Ατλαντικού, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ώστε να εξαναγκάσουν τις 'χωρίς κράτος' διαδικτυακές εταιρείες, όπως την Google να πληρώνουν περισσότερους φόρους.

Το θέμα θα τεθεί από τον George Osborn όταν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία του G8 και θα διερευνηθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός των Οικονομικών Osborn είπε ότι έχει θέσει τον εαυτό του στο να 'ηγηθεί μιας παγκόσμιας καμπάνιας' που θα απαγορεύει στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη από τις μείζονες οικονομίες, όπως την Βρετανία, σε φορολογικούς παραδείσους.

"Θα διαθέσουμε περισσότερες δυνάμεις ώστε να διαφαλίσουμε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν το ποσοστό φόρων που τους αναλογεί", είπε. "Μαζί με την Γερμανία και τώρα την Γαλλία, έχουμε αιτηθεί στον ΟΟΣΑ να προχωρήσει αυτήν την εργασία και θα την καταστήσουμε μία από τις προτεραιότητές της Προεδρίας μας στο G8 του χρόνου".

Απόψε η Margaret Hodge, πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Δημοσίων Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία εξήτασε προσφάτως τα φορολογικά της Google UK υποστήριξε ότι ο κος Schmidt θα έπρεπε να ντρέπεται παρά να είναι υπερήφανος για τους φόρους που πληρώνει η εταιρεία του.

"Για τον κο Schmidt το να λέει ότι είναι 'υπερήφανος' για την πολιτική της εταιρείας του ως προς το θέμα της πληρωμής φόρων είναι απλά αλαζονικό, εκτός πραγματικότητας και συνιστά προσβολή στους πελάτες του στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε.

"Οι απλοί άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους αδιαμαρτύρητα έχουν πλέον βαρεθεί να βλέπουν εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως την Google να χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσον ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν το δικό τους δίκαιο (sic) μερίδιο.

Η Google πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της σε χώρες όπως το ΗΒ από τις οποίες λαμβάνει τόσο μεγάλα οφέλη, και να πληρώνει τον ανάλογο εταιρικό φόρο επί των κερδών που αποκομίζει από τις εδώ οικονομικές της δραστηριότητες. Θα έπρεπε να ντρέπεται, όχι να είναι περήφανη, για ο,τιδήποτε λιγότερο".



Σχόλιο:

Κατ' αρχάς ας συμφωνήσουμε ότι μία εταιρεία ή ένα φυσικό πρόσωπο χρησιμοποιεί αμέσως ή εμμέσως τις υποδομές του κράτους (άμυνα,ασφάλεια,δικαιοσύνη κλπ) όπου βρίσκεται και δραστηριοποιείται (η κοινωνία χωρίς καθόλου φόρους είναι ίσως μια ουτοπία, αν και αυτό τίθεται υπό συζήτηση) άρα πρέπει να αποδίδει και σε αυτό κάποιο μερίδιο. Το θέμα είναι ποιος καθορίζει και αν είναι δίκαιο αυτό το μερίδιο.


Συνήθως βλέπουμε τους κρατικούς αξιωματούχους να επιδίδονται σε ηθικιστικά κηρύγματα, ενώ στην πραγματικότητα τα κίνητρά τους μπορεί να είναι πολύ πιο ταπεινά. Όντως το κράτος είναι χρήσιμο ίσως έστω και απαραίτητο για κάποια πράγματα, πολλές φορές όμως η ελεύθερη αγορά λύνει και ξεπερνάει τα προβλήματα καθιστώντας το κράτος όχι τόσο ή και τελείως άχρηστο σε συγκεκριμένους τομείς (πχ το ελεύθερο εμπόριο και η ειρήνη καθιστούν όχι απαραίτητες τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες ή η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά πολλές φορές εντελώς άχρηστες διάφορες κρατικές υπηρεσίες). Φυσικά, η όλη κρατικοδίαιτη γραφειοκρατία και τάξη συμφερόντων δεν θα αφήσει να παραμεριστεί έτσι και να χαθεί χωρίς αντίσταση από μέρους της. Για να φανεί αυτό πιο 'όμορφα' στο ευρύ κοινό φυσικά χρειάζεται να το επενδύσει με ιδεαλιστικά 'οράματα' (προγράμματα για τους φτωχούς, πάρκα,σχολεία κλπ). Αν το σκεφθεί κανείς όμως λογικά και πιο ψύχραιμα αυτά δεν είναι παρά ένα άλλοθι, το τυράκι για την κοινή γνώμη...

Τέλος απλά σκεφτείτε τί μάς προσφέρει καθημερινά και τί έχει επιτύχει για την ανθρωπότητα η Google (και η κάθε Google) και τί το Κράτος (ακόμα και το καλύτερο, για το ελληνικό δεν το συζητούμε): τα λεφτά αυτά θα γίνουν μίζες, διαφθορά, άχρηστα και πομπώδη δημόσια έργα, μισθοί 'ημετέρων' που δεν θα σου προσφέρουν καμμία ουσιαστική υπηρεσία για την ζωή σου και όπλα για 'ανθρωπιστικούς πολέμους'..Το προτιμούμε; Δε νομίζω..

ΥΓ: Η Αγγλία έχει συντηρητική κυβέρνηση...


independent.co.uk 13/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου