29 Ιανουαρίου 2013

Μήπως είναι καιρός να δούμε αυτές τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook;

Καθώς ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί (15 Ιανουαρίου) οι λεπτομέρειες για το Graph Search, οι χρήστες έβγαλαν έναν βαθύ στεναγμό ανακούφισης όταν έμαθαν πως το Facebook δεν θα αποκαλύπτει τα εσώψυχά μας με την τελευταία του καινοτομία  --η εταιρεία θα μπορεί απλά να ψάξει τις πληροφορίες που έχουμε ήδη (με την θέλησή μας) μοιραστεί, και να τις κάνει εύκολα προσβάσιμες σε φίλους.

Οι πληροφορίες σας. Εύκολα προσβάσιμες στους φίλους.

Στην νέα γραμμή αναζήτησης, ένας χρήστης του Facebook θα μπορεί να ψάξει για κάτι σαν : "Φίλοι που τους αρέσει το Star Wars και η μαγειρική". Αμέσως, το Facebook θα μπορεί να ψάξει ανάμεσα στα ενδιαφέροντα των επαφών του χρήστη και να κάνει τις σχετικές αντιστοιχίες. Το Facebook δεν μπορεί να ξέρει κατά έναν μαγικό τρόπο σε ποιους από τους φίλους σας αρέσουν τέτοια πράγματα, θα χρησιμοποιεί απλά τις πληροφορίες που θα του έχουν παρασχεθεί.

Αλλά περίπου το 2008, όταν το Facebook εισήγαγε τις Σελίδες που θα μπορούσες να πατήσεις 'μου αρέσει' (like) (όπως 'το να πίνω μπύρα' ή 'η Tyra Banks') ίσως να μην είχατε σκεφτεί πως αυτά τα likes θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν αργότερα σε αρχειοθετημένα κομμάτια πληροφοριών που θα χρησιμοποιούνται σε ένα πανίσχυρο εργαλείο όπως το Graph Search.

Δεν νομίζω επίσης τα τραγούδια που ακούγατε να περιμένατε να εμφανίζονται στο Ticker (το fb μέσα στο fb), και σε ένα fun little module στο Χρονολόγιό σας, αλλά ότι θα ήταν επίσης εύκολα πλοηγήσιμα από τις επαφές σας.

Αυτά είναι μερικά μόνον από τα παραδείγματα του πώς το fb θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας εάν εκούσια υποκύψετε ώστε να κάνετε το νέο του εργαλείο αναζήτησης αποτελεσματικό και ακριβές, αλλά το Graph Search προχωράει ακόμη πιο πέρα από απλώς τα likes ή τα τραγούδια που έχετε ακούσει. Τα πάντα  --εννοώ, τα πάντα--  που έχετε μοιραστεί με τους φίλους σας στο fb θα συνεισφέρουν σε αυτόν τον κατάλογο.


Για παράδειγμα:

-Κοινοποιημένες πληροφορίες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, όπως το Spotify (δεν χρησιμοποιείται ακόμα στο Graph Search, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον)

-Επισημασμένες φωτογραφίες (με tags), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχουν τοποθεσίες και ώρες

-Ενδιαφέροντα, όπως μουσική, τηλεοπτικές εκπομπές και blogs

-check-ins

-Οι 'σχετικές με μένα' (Αbout me) πληροφορίες, όπως επάγγελμα, πού δουλεύετε, κατάσταση σχέσης, και θρησκευτικές ή πολιτικές απόψεις.


Ανεξαρτήτως του πόσο ασήμαντες θα είναι οι επί μέρους πληροφορίες, οι επαφές σας θα μπορούν και θα τις αναζητούν μέσω του Graph Search.

Είναι εύκολο να δαιμονοποιήσουμε το Graph Search, αλλά σε τελική ανάλυση πάντως, δεν είναι και τόσο κακό. Στην πραγματικότητα, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πολύ καλό. Γιατί να μην κάνετε γνωστό ότι ας πούμε σας αρέσει το τέννις, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε άλλους παίκτες να σας βρούνε μέσω αυτής της δυνατότητας; Ή, γιατί να μην αφήνετε να δουν οι φίλοι των φίλων σας πως είστε ελεύθερος, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητές σας για ένα νέο ραντεβού;

Το Graph Search ανοίγει πόρτες για να εξερευνήσουμε το κοινωνικό μας δίκτυο με έναν εντελώς καινούργιο διαφορετικό τρόπο, μια δυνατότητα που ιδανικά θα μπορεί να μεταφραστεί σε πλουσιότερες αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή. (Και όχι απλά σε πιο προχωρημένες τεχνικές παρακολούθησης των άλλων (stalking) μέσω fb).

Oι θετικές παράμετροι του Graph Search είναι πολλές, παρόλαυτα, συνιστάται ακόμα, να προσεγγίσετε αυτό το εργαλείο με προσοχή, ρυθμίζοντας-προσέχοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου ασφαλείας και το περιεχόμενό σας προτού ακόμα η εφαρμογή γίνει ενεργή και προσβάσιμη στον καθένα.

1. Εξετάστε το Αρχείο Δραστηριοτήτων σας (Activity Log)


Χάρις στο Activity Log, ένα συνεχές feed (ενημέρωση) του τί έχετε κάνει και τί έχετε μοιρασθεί στο facebook είναι διαθέσιμο με μία ματιά. Από την στιγμή που ξεκίνησε, το Facebook έχει βελτιστοποιήσει το εργαλείο αυτό ώστε να το κάνει ακόμα πιο εύκολο στην χρήση, επιτρέποντάς σας να φιλτράρετε την δραστηριότητά σας και το περιεχόμενο με διαφορετικές διαβαθμίσεις.



Για να έχετε πρόσβαση στο Αρχείο Δραστηριοτήτων σας (Activity Log), πηγαίνετε στο προφίλ σας και κάντε κλικ ακριβώς κάτω από την φωτογραφία εξωφύλλου.

Στην αριστερή μπάρα, μπορείτε να φιλτράρετε το αρχείο ανάλογα με την κατηγορία. Όταν επιλέξετε ένα, όπως "Οι Δημοσιεύσεις σας" ή "τα μου αρέσουν" (Likes), θα εμφανιστεί μία λίστα σχετικού περιεχομένου, η καθεμία με την αντίστοιχη ρύθμιση απορρήτου. Σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ρυθμίσετε την ρύθμιση απορρήτου κάνοντας κλικ πάνω της. Άλλες φορές, παρόλαυτα, όπως με τα likes, ο μόνος τρόπος να κρύψετε την δραστηριότητα είναι αφαιρώντας την (ή κάνοντας un-like).

Mία από τις πιο χρήσιμες επιλογές στο Aρχείο Δραστηριοτήτων είναι αυτή στις Φωτογραφίες. Στην κορυφή, μπορείτε να φιλτράρετε το περιεχόμενο με το Κοινοποίηση σε, κάνοντας τις φωτογραφίες σας δημόσια ορατές ή με κάποια διαφορετική ρύθμιση.

Αφιερώστε χρόνο να ελέγξετε περιηγηθείτε στην δραστηριότητά σας, ρυθμίζοντας τις ρυθμίσεις κοινού και αφαιρώντας το περιεχόμενο που θα προτιμούσατε να μην είναι προσβάσιμο.

2. Περιορίστε τις εφαρμογές πληροφοριών που κοινοποιείτε.

Επί του παρόντος, το Graph Serach δεν περιλαμβάνει και τις εφαρμογές, αλλά καθώς το εργαλείο αυτό θα αναπτύσσεται, η δραστηριότητα από εφαρμογές όπως το Spotify και το Rdio θα μπορούν να είναι αρχειοθετημένες και διαθέσιμες προς αναζήτηση.

Αν προτιμάτε να μην κάνετε αυτές τις πληροφορίες προσβάσιμες, αλλάξτε αναλόγως τις ρυθμίσεις εφαρμογών σας. Από οποιαδήποτε σελίδα του Facebook, κάντε κλικ στο εικονίδιο με την κλειδαριά δίπλα στο "Home" στην επάνω μπάρα. Επιλέξτε μετά "Δες περισσότερες επιλογές". Στην αριστερή μπάρα επιλέξτε "Εφαρμογές".

Η μεσαία στήλη δείχνει το κοινό που μπορεί να δει την δραστηριότητα μέσω αυτής της εφαρμογής, όπως πχ 'Δημόσια' ή Φίλοι'. Εάν δεν θέλετε αυτή η δραστηριότητα να μπορεί να ανιχνευθεί/αναζητηθεί από οποιονδήποτε, θέλετε όμως να κρατήσετε την εφαρμογή στον λογαριασμό σας, κάντε κλικ στο Edit και αλλάξτε το Posts on your behalf σε Μόνο εγώ.


3. 'Κλαδέψτε' (περιορίστε) τα likes σας

Όταν φίλοι ψάχνουν για πράγματα όπως " Φίλοι που τους αρέσει η Γιόγκα και ζουν στο Σαν Φρανσίσκο" το facebook θα χρησιμοποιήσει τα likes και τα Ενδιαφέροντά σας για να βγάλει όσο γίνεται περισσότερα αποτελέσματα σε μια τέτοιου είδους αναζήτηση.

Βγαίνει έτσι το συμπέρασμα ότι ίσως είναι καιρός να ξαναδείτε τα πράγματα που έχετε κάνει like, υποθέτοντας ότι ίσως δεν θα θέλετε να υπάρχουν σε κατάλογο όλα τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα.

Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο Χρονολόγιό σας και σύρετε κάτω την μπάρα  (κάντε scroll down) στο εικονίδιο με τα "μου αρέσουν" στην δεξιά στήλη. Εκεί βρίσκονται μερικοί από τους τρόπους που θα μπορείτε να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας για τα Likes.

Η πρώτη επιλογή είναι να δείτε ξανά και να κάνετε un-like σε σελίδες που θα προτιμούσατε να μην σχετίζεστε μ' αυτές. Αυτό προφανώς σημαίνει να πάτε σε κάθε ξεχωριστή σελίδα και να κάνετε un-like. Η δεύτερη επιλογή είναι ν ακάνετε μία ολόκληρη κατηγορία likes (ενδιαφερόντων) εντελώς απόρρητη, αποτρέποντας έτσι αυτά τα δεδομένα από το να μπουν σε κατάλογο. να αρχειοθετηθούν.

Εάν διαλέξετε την δεύτερη επιλογή, κάντε κλικ στο Edit στην κορυφή και χρησιμοποιείστε την επιλογή κοινού με το πλήκτρο που υπάρχει στα δεξιά κάθε κατηγορίας. Για να κάνετε τα likes τελείως απόρρητα (ιδιωτικά) επιλέξτε "Μόνο εγώ".

4. Ενημερώστε το Σχετικά με Εμένα

Το Graph Search θα ανοίξει χωρίς αμφιβολία νέους δρόνους στο πώς θα χρησιμοποιούμε το Facebook, όπως για υην αναζήτηση εργασίας ή εργαζομένων από πλευράς εργοδοτών. Ένας από τους τρόπους που οι εργοδότες θα το κάνουν αυτό θα είναι ψάχνοντας πχ για ανθρώπους που ζουν στο Seattle και δουλεύουν στην Amazon". Ο μόνος τρόπος για να μπορεί να σας βρει ο υποψήφιος εργοδότης είναι εάν να έχετε επιλέξει να κοινοποιήσετε αυτήν την πληροφορία στο Σχετικά με Εμένα του Χρονολογίου.

Πέρα από αυτό, ίσως θα μπορούσατε να ξαναδείτεδείτε αναθεωρήσετε ακόμα επίσης και άλλα πράγματα που μοιράζεστε για τον ευατό σας, όπως τις θρησκευτικές ή πολιτικές σας απόψεις, μαζί με την κατάσταση σχέσης σας ή με το μέρος τοποθεσία όπου βρίσκεστε.

Όπως αναφέρθηκε, το Graph Search μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο με πολλούς τρόπους (ίοπως βοηθώντας σας να μπορεί να σας ανακαλύψει κάποιος εργοδότης, αλλά είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε πως το Facebook καταχωρεί μόνο τα δεδομένα τα οποία θα συμφωνούσατε εσείς οι ίδιοι να καταχωρεί. θα αισθανόσασταν άνετα

5. Να είστε πιο υποψιασμένοι στο μέλλον

Είναι πλέον σημαντικότερο από ποτέ να έχετε κατά νου το τί δημοσιεύετε, και πώς το δημοσιεύετε. Κάθε φορά που πατάτε 'μου αρέσει' σε μία σελίδα, απλά επιβεβαιώστε ότι είστε εντάξει (δεν έχετε πρόβλημα) με το να μπορεί να φαίνεται αυτή η σχέση σας με ό,τι γενικώς εκφράζει η σελίδα. Και όποτε μοιράζεστε έναν σύνδεσμο ή προσθέτετε μία καινούργια λεπτομέρεια στο Σχετικά με Μένα, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου (το ποιος ακριβώς δηλαδή θα μπορεί να το βλέπει).

Το Graph Search θα κάνει πιο εύκολο για φίλους, φίλους των φίλων σας και για ένα ευρύτερο κοινό να σας ανακαλύψουν, είναι λοιπόν καιρός να καθαρίσετε το προφίλ σας και να βεβαιωθείτε πως καταχωρείτε μόνο τα στοιχεία εκείνα που θα θέλατε εσείς οι ίδιοι να καταστήσετε ορατά και σε ποιους.

Όπως προαναφέρθηκε, το Graph Search είναι ένα θετικό πρόσθετο στο Facebook, άρα στον βαθμό που θα έχετε ελέγξει και καθαρίσει τις παλιές σας δημοσιεύσεις και δραστηριότητες, μη διστάσετε να προσθέσετε ενδιαφέροντα και likes, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε φίλους και γνωστούς σας να ανακαλύψουν λόγους για να επικοινωνήσουν μαζί σας.




howto.cnet.com
by Sharon Vaknin 01/15/2013








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου